Vrijeme je počastilo 15. Zimsku Astro školu sa dvije prekrasne vedre večeri, na kojima su ovogodišnji polaznici u 3 grupe, i u skladu sa epidemiološkim mjerama, uživali u šetnji upoznavajući Sunčev sustav u Astro parku, na Zvjezdarnici promatrali prvu četvrtinu Mjeseca, te nezaboravnu Orionovu maglicu, (M42) oblak u kojem se rađaju zvijezde i koja je vidljiva samo u zimskom periodu.

Dvodnevna škola privukla je veliki broj djece, a o dojmovima smo porazgovarali s predsjednikom DAUP Oriona Gloryanom Grabnerom.

– Imamo samo tjedan dana u mjesecu kada je Mjesec u idealnom položaju za promatranje, a to je upravo prva četvrtina koja nam se ove godine poklopila sa Astro školom i tada se vidi najviše detalja. Kada je puni Mjesec i oko istoga, tada ga nije preporučeno promatrati zbog prevelike količine svjetla koje doslovno preplavi kratere, planine, sve, i osim okruglog oblika, ne vidite praktično ništa.Orionova maglica je „astronomska poslastica“ koja je i ovog puta oduzela dah djeci, posebno kada su doznali da se radi o rodilištu zvijezda. Između brojnih pitanja, bilo je i nadasve zanimljivih: je li male bebe zvijezde plaču?

Oglas

Ovogodišnjom Astro školom smo okrunili obilježavanje 75.godina Hrvatske zajednice Tehničke kulture, te su je kao i dosadašnje, kreirale mlade snage naše Udruge, ovog premijernog puta: Luciana Grabner (13) i Doriana Grubišić (12). Njihova prezentacija o Crnim rupama i Crvotočinama u Svemiru, djeci je bila posebno zanimljiva, jer su pokušale objasniti te dvije fascinantne i još uvijek do kraja ne objašnjene pojave koje svima potiču maštu. Znanost Crne rupe već duže vremena istražuje, koliko joj je to sadašnjom tehnologijom moguće, a o Crvotočinama se još uvijek samo teoretizira, no teoretski je, kako u znanosti i inače biva – sve moguće.

U praktičnom dijelu djeca su pokazala interes za tehnologije budućnosti, a budućnost je električna i magnetska, jednom riječju elektromagnetska. Tako su imala prilike sastavljati levitacijske predmete na magnetnom polju i jednostavne strujne krugove, kao i stvaranje elektromagnetske sile pri tome. Pojašnjenje vršnjacima o strujnim krugovima je dao i demonstrirao Kristian Grabner (9), što su ostala djeca sa velikim zanimanjem pratila i pljeskom nagradila.

Uz prezentacije mladih, praktične radionice i promatranje teleskopom, djeca su doznala i za najnovije događanje u Svemiru, ima ih puno, no ovog puta je sve zasjenilo uspješno lansiranje dugo očekivanog James Webb svemirskog teleskopa (skraćeno JWST-a) prije desetak dana Ariane5 raketom iz Francuske Gvajane. Predavanje o ovom teleskopu je održao voditelj Makarske zvjezdarnice prof.Gloryan Grabner. Ako sve prođe po planu i teleskop stigne na svoje odredište, samostalno se rastvori i sklopi na velikoj udaljenosti iza mjeseca i započne sa radom, omogućiti će civilizacijski skok u Astronomiji, kao što je to učinio još uvijek najbolji teleskop ikad Hubble prije 30 godina. Ovo je inače najskuplje „kockanje“ znanosti u povijesti jer je u njega uloženo 10 miljardi $, 20 godina znanstvenog i tehnološkog rada, a misiju vode Amerika (NASA), Kanada (CSA) i naša Europska (ESA). ( malo lokal-svemirskog patriotizma  ) Je li se ovo „kockanje“ isplatilo znat ćemo za 6 mjeseci kada bi trebala stići prva slika sa JWST-a.

– Ovim putem bi se zahvalio Zajednici Tehničke kulture SDŽ koja prati i pomaže naš rad, Ministarstvu znanosti i obrazovanja koji su nas krajem prošle godine prepoznali i nagradili kao promicatelje znanosti, te gradu Makarskoj i našem gradonačelniku g.Zoranu Paunoviću sa kojim se nadamo ostvariti i naš posljednji korak u dobivanju Astronomskog centra, a to je Planetarij – kazao je predsjednik DAUP Priona Gloryan Grabner.
MD/foto MD

Polaznici:
Nikol Bušelić, Marul Radić, Josip Brzica, Matej Brzica, Kristian Grabner, Luna Puharić, Zita Žanetić, Vito Montana, Stela Bašković, Tara Prgomet, Roko Pivac, Marko Primorac, Mare Borić, Kate Borić, Duje Puharić, Toni Martić, Lisa Lalić, Lana Staničić, Siniša Botica, Nikola Vranjković, Anđela Roso, Petar Roso, Vito Pivac, Petar Bojanović, Kate Turić.