U Oris Kući arhitekture u Zagrebu otvorena je izložba “Sunčana strana modernizma: Turistička arhitektura u Hrvatskoj 1962. – 1972.” a do konca listopada mogu se pogledati projekti arhitekata Ante Rožića, Julija DeLuce, Matije Salaja, Borisa Magaša, Branka Žnidareca, Petra Kušana, kao i originalni radovi umjetnika Ede Murtića, Jagode Buić i Dušana Džamonje koji su u to vrijeme ukrašavali interijere jadranskih hotela, piše Slobodna Dalmacija. 

 

Izložba pokriva razdoblje u kojem su arhitektonska rješenja hotelskih objekata na našoj obali bila relevantna u svjetskim okvirima te predstavljaju zvjezdane vrhunce hrvatske arhitekture uopće.

Oglas

Urbanisti, arhitekti, umjetnici, dizajneri, svi su oni bili u interakciji i dijalogu, a imali su i značajan društveni domašaj, slušalo ih se kao stručnjake koji su imali završnu riječ. Sačuvati barem jedan objekt iz razdoblja visokog modernizma u izvornom obliku bilo bi izuzetno važno, jer bi sačuvali ne samo arhitekturu nego čitav jedan sustav vrijednosti. Imamo sreću da je hotel “Maestral” u Brelima, vjerojatno najljepši modernistički projekt na našim prostorima, ne samo u domeni turizma nego generalno, u izvornom stanju i imamo priliku sačuvati barem jedan cjeloviti primjer kulture modernizma za buduće generacije.

M. D./foto M.D