Romana Lalić-Pejković, lokalnoj javnosti poznata kao pjevačica klape Fjoret, proteklog se tjedna predstavila na Chansonfestu s prvom kantautorskom pjesmom “Mjesto za tebe”. Glazbenica koju je nacionalna publika imala priliku upoznati kroz uspješan nastup na glazbenom showu “Voice”, inače vodi crkveni zbor i dječji zbor u župi sv.Ante u Tučepima, pjeva s Big bandom Makarska, te nastupa kao solist u raznim kombinacijama.

Romana već 16 godina radi kao učiteljica engleskog jezika u OŠ Stjepana Ivičevića u Makarskoj. Udana je i majka je dvoje djece, 15-godišnje Lucije i 5-godišnjeg Luke.

U slobodno vrijeme, kako veli, voli raditi u vrtu, prošetati u prirodi i u rijetkim trenucima kada je sama – pogledati neku dobru seriju.

Oglas

Iako je povod našoj ćakuli s Romanom bila prva kantautorska pjesma, s talentiranom glazbenicom popričali smo pomalo o svemu.

Predstavila si se nedavno na Chansonfestu s kantautorskom pjesmom. Kako je pjesma primljena kod publike?

Bilo mi je veliko zadovoljstvo nakon dvije godine ponovno nastupiti na Chansonfestu. Pjesma je jako lijepo primljena. Na samom festivalu sam dobila puno pozitivnih komentara, a nakon objavljivanja pjesme mi se dosta ljudi javilo porukom, kao i komentarima na društvenim mrežama. Neki su se prepoznali u stihovima, pa su dosta emotivno reagirali na pjesmu. S obzirom da je ovo moje prvo kantautorsko predstavljanje, nakon pjesme „Jubi me moren“ za koju sam napisala glazbu, bilo je i straha na reakcije, ali sad sam baš sretna što sam se ipak usudila.

O čemu pjeva pjesma i što ti je inače najčešća inspiracija?

Pjesma govori o novim početcima. Ponekad se nađemo na prekretnici života, krećemo iznova, a ni sami ne znamo što to novo putovanje donosi, kuda krenuti, u koju luku pristati.  Tražimo neki svoj put. Potrebna je hrabrost za životne odluke, a svatko je može pronaći, ako samo malo zaviri u sebe. Jer život čuva mjesto za sve nas.

Najčešća inspiracija su mi upravo životne situacije kroz koje svakodnevno prolazimo, ali često stihovi sami poteku i nakon nekog dobrog filma ili odslušane pjesme.

Kakav je tvoj put/stil kao solo izvođača, i gdje se preklapa Fjoretom?

Moj put kao solo izvođača je od prvog dana isprepleten s pjevanjem u klapi. Kao solist sebi dajem veću slobodu u odabiru repertoaru, odabiru žanra i interpretaciji, a u klapi sam glas koji s ostalima tvori jednu kompaktnu cjelinu, ali istovremeno dobiva i prostor da izađe kao solist na jedan drugačiji način. Klapa je moja ljubav od prvog dana kad sam joj se pridružila i uvijek pronalazim vrijeme i prostor za nju. Mislim da se pjevač može realizirati na oba načina, ali definitivno bi rekla da je danas jako teško graditi nekakvu solo karijeru. U oba slučaja je potrebno jako puno truda, a ponekad i uz sav trud izostaje neki željeni rezultat. Radijske postaje su zatvorene, formatirane, na nekima točno u sekundu znate koja će pjesma sljedeća zasvirati i ponekad je ravno čudu kad vidiš da je netko pronašao prostor za tebe. Ništa bolja situacija nije ni sa festivalima, emitiranjem spotova na televiziji, tako da je zapravo unatoč svim društvenim mrežama i prividu lakše dostupnosti, teško plasirati svoj rad i približiti ga široj publici. Ne očekujem nikakvu zvjezdanu karijeru, radim ono što volim za svoj gušt, onoliko koliko to prilike dopuštaju. Ovim putem bi zahvalila svim radijskim urednicima koji su u svom programu pronašli mjesto za mene, kao i za klapu Fjoret.

Da možeš zapjevati s nekim glazbenikom/glazbenicom, tko bi to bio?

Puno je izvrsnih pjevača, neki nažalost više nisu s nama. U posljednje vrijeme često slušam Laru Fabian i Jennifer Hudson. To su pjevačice iznimnih vokalnih sposobnosti, sugestivne u interpetaciji, emotivne, a opet različite. Bio bi to pravi gušt i izazov.

Što/koga slušaš u autu ili doma? Kakva ti je playlista i koja ti je radio postaja omiljena?

Na playlisti se nalaze različiti izvođači različitih žanrova iz različitih vremenskih perioda…Sve ovisi o raspoloženju, nisam ograničena na jednu vrstu glazbe. Mogu se čuti Massimo, Gibonni, Oliver, Hari, Meri, kao i Adele, Lara Fabian, Elton John, Whitney Houston, Celine, Queen, Diana Krall, Jennifer Hudson, Aretha, Frank Sinatra i mnogi drugi…Radio sve manje slušam, upravo zbog razloga koje sam navela, a kad slušam, slušam RMR, HR2…listam postaje dok ne čujem nešto što mi se sviđa.

Ivona Ćirak /foto Petra Čolak