Ruska svemirska agencija Roskozmos, koja je dugo jedina bila kadra prevesti kozmonaute do Međunarodne svemirske stanice (ISS) čestitala je u nedjelju američkoj tvrtki SpaceX na uspješnom lansiranju broda do ISS-a.

SpaceX, privatna kompanija milijardera Elona Muska, u subotu je s Floride u Zemljinu orbitu uspješno lansirala raketu Falcon 9 kojom su prvi puta u posljednjih devet godina dva astronauta NASA-e u svemir poletjeli s tla Sjedinjenih Država.

“Želio bih pozdraviti svoje američke kolege”, izjavio je u videosnimci objavljenoj na Twitteru Roskozmosa kozmonaut Sergej Krikaljev, ravnatelj ruske svemirske agencije za letove s posadom.

Oglas

Američki astronauti u posljednjih devet godina kretali su u orbitu ruskom raketom Sojuz otkako su 2011. obustavljena lansiranja američkih svemirskih brodova.

NASA je stoga morala surađivati s Rozkosmosom kako bi prevozila svoje astrounatue na ISS no uspješno jučerašnje lasniranje donijelo je prekretnicu.

Uspjeh ove misije donijet će nam nove mogućnosti koje će koristiti cjelokupnom međunarodnom programu” letova s posadom, dodaje se.

U kontekstu rastućih napetosti i zmeđu Rusije i zapadnih zemlja zadnjih godina, ISS je rijek primjer međunarodne suradnje.

Hina / Foto: Pixabay