Koja su četiri razloga za posjet Makarskoj u zimskim mjesecima, opsežno piše RTL u rubrici “Putoholičari”.

– Pogled na planinu Biokovo ostavlja bez daha. Nedaleko od Makarske, u podnožju Biokova, smjestilo se čarobno selo Kotišina koje krije mnoga blaga vrijedna divljenja. Prastari putevi koji vode od Makarske do ovog mjesta pružit će vam nezaboravno uživanje u čarima prirode.

U Kotišini se nalazi Biokovski botanički vrt koji je sastavni dio Parka prirode Biokovo. Utemeljen je 1984. godine na ideji dr. fra Jure Radića, njegovih suradnika i volontera te je zamišljen kao “Biokovo u malom”. Vrt je specifičan svojim izgledom i karakteristikama jer sadrži samorodnu floru koja je autohtona za područje Parka prirode i Podbiokovlja. Na relativnoj maloj površini od 3,5 ha mogu se pronaći različita staništa, kamenjari, sipari, obradive površine, vrletne stijene i kanjon Proslap, u kojem se za vrijeme velikih kiša, stvara istoimeni slap. Na navedenim staništima trenutno se može vidjeti oko 250 različitih biljaka, od kojih su brojne endemske ili strogo zaštićeneSedam zona vrta (Bilje biokovskih klisura, Bilje biokovskih kamenjara, Ljekovito bilje područja Biokova, Poljoprivredno bilje i kulture, Bilje širih područja, Bilje sipara i Ostalo bilje Biokova) povezane su pješačkim stazama, na kojima se na pojedinim mjestima nalaze edukativne table i klupe za odmor, navode.

Oglas

U ovom kraju naći ćete niz poučnih staza, pišu dalje, na kojima možete saznati nešto o povijesti Kotišine i njenog stanovništva, a tajne poznaje turistička agencija Tip Extreme.

– Volite li naučiti nešto novo, svakako posjetite novootvoreni Interpretacijski centar Veliki Kaštel. Opremljen je najsuvremenijom multimedijalnom tehnologijom. Središnje je mjesto interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine zaseoka Kotišina, i to kroz tri teme postava: arheološka, etnološka i prirodna baština, pišu dalje navodeći kao razlog i biciklističke staze.

M. D.