Ruski milijarder Andrej Meljničenko pozvao je na prekid vatre u Ukrajini nazivajući rat tragedijom koja se mora zaustaviti, piše Index. Upozorio je na krizu s hranom zbog rastuće cijene gnojiva.

 

“Događaji u Ukrajini su zaista tragični. Hitno nam je potreban mir”, rekao je 50-godišnji Meljničenko, koji je Rus, ali je rođen u Bjelorusiji, a majka mu je Ukrajinka.

Oglas

Meljničenko je ovu poruku preko svog glasnogovornika poslao Reutersu.

“Kao Rus po nacionalnosti, Bjelorus po rođenju i Ukrajinac po krvi, osjećam veliku bol i nevjericu svjedočeći kako se bratski narodi bore i umiru”, stoji u njegovoj izjavi.

Talijanska policija zaplijenila je Meljničenkovu superjahtu nekoliko dana nakon što je on uvršten na popis sankcija EU nametnutih zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Riječ je o jahti koja je proteklih godina, obično krajem ljeta, bila usidrena u akvatoriju oko kojega se spore Baška Voda i Brela. Tako su se prije dvije godine ove dvije općine sporile i oko toga čija je punica tajkuna Meljnjičenka.

Naime, majka milijarderove supruge Aleksandre Nikolić Meljnjičenko, Vanja Nikolić, porijeklom je iz Baške Vode. Tamo ima i obiteljsku kuću.

Međutim, ruski zet kupio joj je kuću pored hotela Berulia, a koja spada u katastarsku općinu Brela.

M.D./foto M.D.