S kolina na kolino s dva zrna soli – naslov je knjige Vice Bušelića koja je svečano predstavljena pred brojnim uzvanicima u petak na terasi hotela Jadran u Tučepima.

Podjednako kao kuharica autentičnih domaćih jela, te kao još jedna škrinja s povijesnim blagom tučepskog kraja, treća knjiga ovog tučepskog umjetnika i gastro-majstora još jedan je veliki doprinos očuvanju lokalne tradicije, o čemu su danas uz samog autora govorili naš poznati književnik Veljko Barbieri, predstavnici Općine Tučepi kao i sam autor.

-Posebno mi je drago da smo promociji ove knjige svjedočili upravo ovdje na terasi Jadrana, mjesta koje je začetak tučepskog turizma, i u koje su još naši stari donosili led s Biokova kako bi ga hotelski gosti u ona davna vremena imali u svojim pićima.

Oglas

Općina Tučepi je pomogla kao i s nedavnim objavljivanjem Tučepskog libra, a dodao bih da se zbilja radi o pravoj knjizi, pravom objektu i naposljetku pravom trenutku da idemo s brendiranjem i profliranjem tradicionalne kužine ovog kraja – kazao je načelnik Ante Čobrnić.

Vrlo zadovoljan bio je i veliki Veljko Barbieri, kazavši da je u pitanju djelo koje je na ponos ne samo tučepskom kraju. – Za mene osobno ova je knjiga veliko iznenađenje. Već sam naslov dovoljno govori o tradicionalizmu u kojeg je autor proniknuo srcem i dušom, te koji već samim svojim životom i dosadašnjim djelima kroz gastronomiju izražava povijest svoje obitelji, svog mjesta, kao i samu gastro umjetnost ovog malog područja u samom srcu Makarske rivijere.

Uvjeren sam da se radi o knjizi koju bi poželjelo svako malo mjesto te koja je na ponos ne samo ove tučepske, nego i čitave hrvatske gastronomije – kazao je Barbieri.

-Kada imate cilj u životu a da je ispravan i pravedan, ponizan i pošten, nikad ne odustajte od njega jer život je dug i interesantan – dodao je skromno autor Vice Bušelić, koji je ovu promociju okrunio kako najbolje zna – kroz gastronomiju, pripremivši veliku teću bakalara za sve posjetitelje.
Tekst i foto : O. Franić