U sklopu projekta ‘S osmijehom u školu – pomoćnici u nastavi’, a povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, danas je u sali hotela Biokovo održan Mali razgovor o autizmu, okupivši predstavnike Grada i JU Mara, djelatnike makarskih osnovnih škola, goste stručnjake iz Centra za autizam Split, KBC Firule, kao i same roditelje djece sa smetnjama iz autističnog spektra.

Projekt „S osmijehom u školu – pomoćnici u nastavi“ nastupio je u fazu IV i odvija se jednu školsku godinu, ali pod istim nazivom ovaj projekt podrške inkluziji djece s teškoćama u razvoju traje već 11 godina za redom. Važno je napomenuti da je grad Makarska, odmah nakon Zagreba, a uz rame s Dubrovnikom, uveo pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u redovne osnovne škole, i to prije čak 14 godina – istaknuli su u uvodu.

Predstavnice Grada Makarske i JU Razvojna agencija MARA Sandra Vranješ i Lidija Vukadin Vranješ iznijele su osnovne podatke o projektu S osmijehom u školu. Ukupne je vrijednosti 815.000 kuna od čega je 693.000 dodijeljeno putem bespovratnih EU sredstava, kroz projekt je za potrebe 24 učenika zaposleno 18 pomoćnika u nastavi.

Oglas

Više o samom pojmu PAS, odnosno poremećajima iz autističnog spektra, govorile su Andrea Pašalić i Branka Botica Jelaš, dok su ravnateljice makarskih osnovnih škola Marica Gržić i Renata Gudelj iznosile podatke o broju učenika sa smetnjama autizma u dvije škole, od početka projekta do danas, govoreći koliko je djece i koji su načini integracije u makarskim školama, kao i koji su izazovi s kojima se susreću.

Defektologinja iz Centra za autizam Split Mirna Carević pokazala je način rada s djecom s autizmom u ustanovi socijalne skrbi i što vidi kao prednost, a što kao manu u odnosu na redovan školski sustav. Mirna je osnovala udrugu Spektar namijenjenu upravo ovoj djeci pa ima iskustva i „izvan sustava“.

Razgovoru se naposlijetku online pridružio i psihijatar dr. Tomislav Franić, govoreći o temama poput toga kada se roditelji obraćaju psihijatru, kakav stav imaju prema lijekovima i kada i kako lijekovi mogu pomoći. Današnji Mali razgovor o autizmu kraju je privelo svjedočenje “iznutra”, odnosno priče dvoje roditelja djece s autizmom.

MD/foto O.F.