Ukoliko od kuće radite na Mac računalu ili chatate s prijateljima na iPhoneu, budite sigurni da ste preuzeli najnovije sigurnosne nadogradnje operativnog sustava – upozorava Vidi.hr

Stručnjak za sigurnost Ryan Pickren objavio je detalje od sigurnosnoj rupi u Appleovom Safari pregledniku, koja omogućuje napadačima da preuzmu kontrolu nad web kamerom ili kamerom telefona. Napad se može izvesti pomoću maliciozne web stranice koja može zavarati Safari da misli kako stranica ima iste vaše privole za kameru i mikrofon kao i ona koju ste već potvrdili, poput primjerice dopuštenja za korištenje kamere u Skypeu. Napadaču je potrebna samo kombinacija specijalno izrađenih web adresa sa skriptama koje omogućuju ovaj takozvani “bait-and-switch” napad.

Potom haker dolazi u mogućnost snimanja videa pomoću kamere ili prisluškivanja razgovora pomoću mikrofona, što može biti posebno nezgodno u vrijeme kad mnogi ljudi koriste web kamere za posao ili učenje od kuće.

Oglas

Pickren je o ovome obavijestio Apple još u prosincu prošle godine te je pričekao s javnom objavom tih informacija sve dok Apple nije pokrpao bugove patchevima u siječnju i ožujku ove godine. Drugim riječima ako koristite neki iOS ili MacOS uređaj a niste preuzeli najnovije nadogradnje, dok vi gledate internet, internet možda gleda vas.

D.A. / Pixabay