Na inicijativu najjačih ruskih velemajstora i Ruske šahovske federacije organiziran je humanitarni internetski turnir ruske reprezentacije sa ciljem da uz pomoć brojnih sponzora pomognu liječnicima u borbi protiv virusa COVID-19.

Oglas

Na turniru sudjeluju nekadašnji svjetski prvak Vladimir Kramnik (kao predstavnik Krasnodara), Jan Nepomniači (Brjansk), Aleksandar Griščuk (Moskva), Sergej Karjakin (Krim), Peter Svidler (St. Petersburg), Evgenij Tomaševski (Saratov), Ernesto Inarkiev (Kavkaz) i Alexander Rjazancev (Ural i Sibir). Format natjecanja je dvokružni brzopotezni turnir u tempu od pet minuta za cijelu partiju i dodatak od dvije sekunde poslije svakog odigranog poteza, a četiri najuspješnija igrača odlaze u doigravanje, gdje će se po eliminacijskom knockout sustavu odrediti pobjednik turnira.

Danas je odigrano prvih 7 kola dvokružnog turnira, koje je najuspješnije apsolvirao Aleksandar Griščuk, koji je nanizao čak četiri pobjede uz tri remija. Isti broj pobjeda postigao je i drugoplasirani Vladimir Kramnik, ali je zaostao za pola boda zbog poraza u međusobnom susretu. Evo poretka poslije prvog kruga:
Griščuk 5,5 bodova, Kramnik 5, Tomaševski 4, Nepomniači, Karjakin i Svidler po 3, Inarkiev 2,5 i Rjazancev 2 boda.
Sutra će se odigrati drugi krug, a preksutra su na rasporedu polufinale i finale.

Hina / Foto: Pixabay