Na inicijativu najjačih ruskih velemajstora i Ruske šahovske federacije organiziran je humanitarni internetski turnir ruske reprezentacije sa ciljem da uz pomoć brojnih sponzora pomognu liječnicima u borbi protiv virusa COVID-19.

Na turniru sudjeluju nekadašnji svjetski prvak Vladimir Kramnik (kao predstavnik Krasnodara), Jan Nepomniači (Brjansk), Aleksandar Griščuk (Moskva), Sergej Karjakin (Krim), Peter Svidler (St. Petersburg), Evgenij Tomaševski (Saratov), Ernesto Inarkiev (Kavkaz) i Alexander Rjazancev (Ural i Sibir). Format natjecanja je dvokružni brzopotezni turnir u tempu od pet minuta za cijelu partiju i dodatak od dvije sekunde poslije svakog odigranog poteza, a četiri najuspješnija igrača odlaze u doigravanje, gdje će se po eliminacijskom knockout sustavu odrediti pobjednik turnira.

Danas je odigrano prvih 7 kola dvokružnog turnira, koje je najuspješnije apsolvirao Aleksandar Griščuk, koji je nanizao čak četiri pobjede uz tri remija. Isti broj pobjeda postigao je i drugoplasirani Vladimir Kramnik, ali je zaostao za pola boda zbog poraza u međusobnom susretu. Evo poretka poslije prvog kruga:
Griščuk 5,5 bodova, Kramnik 5, Tomaševski 4, Nepomniači, Karjakin i Svidler po 3, Inarkiev 2,5 i Rjazancev 2 boda.
Sutra će se odigrati drugi krug, a preksutra su na rasporedu polufinale i finale.

Oglas

Hina / Foto: Pixabay