“To je bilo ka u priči, Roko nije jema ništa, Cicibela još i manje..Ali ljubav sve izliči, on je bija anarkišta, jemali su i kumpanje…
To je bilo ka u priči, puno luštri i friškina, ma je isto priča prava…Čulo se i grubih riči, bumbilo se puno vina, bolila je digod glava.
Trči vrime, cvili maška, traje jubav pusta, siromaška…Šaka suza, vrića smija ča je život vengo fantazija …”

Koga nije ganula priča o Roku i Cicibeli, siromašnim ljubavnicima koji su živjeli u gajeti na splitskoj Matejušci i sve nedaće prebrodili skupa zahvaljujući svojoj ljubavi? O ovo dvoje istinitih likova s početka dvadesetog stoljeća, kojima siromaštvo i neimaština nisu prepreka u ostvarivanju sretnog suživota, pisao je legendarni splitski kroničar Miljenko Smoje. Po njegovu scenariju snimljen je i film, a opjevao ih je i Oliver Dragojević.

I dok bi u današnje vrijeme, u kojem su ljudi okrenuti stjecanjem materijalnih dobara, mnogi mogli pjevati o vrići suza i šaci smija, a i predstava bi vjerojatno imala naziv Cicibela (prvo žena) i Roko, ova čudesna pučka legenda pokazat će da materijalno bogatstvo ne znači punoi da ono nije jamstvo životne sreće.

Oglas

Možda je i zato ulaz na predstavu besplatan!? Zanimljivo je i da je za predstavu “Roko i Cicibela” režiju potpisuje Milan Štrljić, kostimografiju Ana Marin, scenografiju Latica Zajmović, oblikovatelj svjetla i tona je Miho Dolina, a predstava je nastala kao diplomski rad Ivana Baranovića na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Predstavu Roko i Cicibela na pozornicu Ljetnog kina Makarska pogledajte večeras od 21 sat. Ulaz je besplatan. Organizator je Umjetnička organizacija “Ritam igre”, uz financijsku
potporu Grada Makarska temeljem Odluke o financiranju programa /projekata/ manifestacija iz proračuna Grada Makarske u 2021. godini.
M.D.