Jučer je u Splitu, na temu prihoda i rashoda Doma zdravlja u Makarskoj, održan sastanak na kojemu su bili gradonačelnik Jure Brkan, Marko Ožić Bebek, predsjednik Gradskog vijeća, Damir Mendeš, član Odbora za zdravstvo, te Marko Rađa, ravnatelj županijskog Doma zdravlja.

O čemu je bilo riječi i je li prezentirano nešto konkretno, kazao nam je gradonačelnik Brkan koji napominje kako se radi o radnom sastanku najavljenom još prošlog tjedna.

– Sastali smo se s ravnateljem Rađom da nam pokaže prihode i rashode jedinice Doma zdravlja u Makarskoj, jer i pitanju su podatci koje do sada nismo imali. U pitanju je prvi u nizu ovakvih sastanaka s ciljem unaprjeđenja zdravstvene skrbi u gradu te u konačnici stvaranja samostalnog Doma zdravlja. Već sutra smo u istom sastavu u Zagrebu, na sastanku s ministrom zdravstva da vidimo kakav je pravni okvir – najavio je gradonačelnik Jure Brkan.

Oglas

Damir Mendeš je potvrdio kako se konkretne brojke tek očekuju jer, kako napominje, u ispostavi makarskog doma zdravlja ima segmenata koji nikako nisu financijski pozitivni.

-Pri tome mislim na hemodijalizu i stacionar, koji su trenutno uteg oko vrata ustanove. Riječ je više o sustavnom problemu zdravstva i plaćanja hemodijalize koju koriste ne samo stanovnici Makarske rivijere nego i okolni gradovi, te ćemo težiti tome da uspostavimo neku realnu cijenu. Posve je jasno da u zdravstvu nije cilj da poslujemo profitabilno nego održivo, međutim, ako će dio sadržaja koji izlaze van standarda plaćati Grad Makarska, onda bi trebali i ostali koji koriste te sadržaje. Jedino financijski stabilno poslovanje može jamčiti opstanak, neovisno o tome koja politička opcija bude na vlasti u gradu, županiji, i državi, kazao nam je Mendeš koji ističe da stacionar mora opstati pod svaku cijenu.

-A za hemodijalizu ćemo tražiti način da bude u pozitivnoj nuli, veli Mendeš.

Kakav je “budžet” makarske ispostave još uvijek nije poznato, ali doznajemo da bi te brojke mogle stići već večeras ili sutra. Hoće li one nešto promijeniti u namjeri oko izdvajanja, to će se vidjeti kroz naredni period, no upućeni kažu kako ostale ambulante, ako se ne računaju spomenuti “gubitaši”, uopće nisu loše što se tiče “prometa”.

Ivona Ćirak i Ozren Franić/foto Grad Makarska FB