Danas je u hotelu Biokovo održana završna konferencija projekta More zdravlja, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, a kojeg je provodila Savjetovalište Lanterna u partnerstvu s Gradom Makarska.

Projekt je nastojao doprinijeti rješavanju problema nedovoljne uključenosti i informiranosti stanovnika Grada Makarske i Makarskog primorja o mjerama zaštite zdravlja i prevencije bolesti, Cilj projekta bio je doprinijeti razvoju, poboljšati znanja i informirati osoblje organizacija koje djeluju na području zaštite zdravlja na području Makarskog primorja kao i širu javnost, kroz brojne nove društvene inicijative i promotivne aktivnosti – istaknuli su sudionici završne konferencije.

Kroz proteklu godinu, stanovnici Grada Makarske i Makarskog primorja imali su priliku sudjelovati u 9 radionica Art terapije pod vodstvom Tine Divić (preko 40 izravnih korisnika), 4 predavanja na temu Tko upravlja mojim zdravljem (RT psihoterapeut Lijljana Šupraha i mag. psihologije Lara Buljan Gudelj) (preko 50 izravnih korisnika)… Zatim su bila organizirana 2 okrugla stola (sudjelovanje 10 stručnjaka na teme: “Pobijedi strah kod dijagnoze teške bolesti” i “Kako liječiti stres i depresiju, bolest suvremenog društva?”), te je održano 12 edukativnih predavanja na temu Zdrave prehrane pod vodstvom nutricionistkinje Tihane Pašalić (preko 100 izravnih korisnika)

Oglas

Održan je i Edukativni program Primarne i sekundarne prevencije pokretom pod vodstvom Mirjane Marinović Marjanović: 12 radionica nordijskog hodanja, 12 radionica škole zdrave kralježnice, 16 radionica progresivne mišićne relaksacije (preko 60 izravnih korisnika), zatim Kampanja More zdravlja u sklopu koje je više stotina korisnika imalo priliku kontrolirati krvni tlak i šećer u krvi kroz Gradac, Podgoru, Tučepe, Brela i Makarsku pod vodstvom Crvenog križa i dr. med. Darka Granića (preko 300 korisnika).

Isto tako održano je 16 fokus grupa samopomoći Teorija izbora pod vodstvom dipl. psihologice i psihoterapeutkinje Matee Jukić Talaje (preko 20 izravnih korisnika), kao i Sportska kampanja” More sporta” dvodnevni sportsko-edukativni kamp za 100 djece predškolske i školske dobi pod vodstvom mag. kineziologije Stjepka Vodanovića i Klare Andrijašević.

Ukupno u godinu godinu dana kroz projekt je prošlo više stotina zadovoljnih krajnjih korisnika, stvorila se mreža stručnjaka koji su sudjelovali na projektu, te stvorili podlogu za daljnje provođenje istih ili sličnih projekata – istaknuli su sudiojici.

– Poruka projekta More zdravlja je bila da svatko od nas može učiniti puno na zaštiti i unaprjeđenju svog i mentalnog i tjelesnog zdravlja. Priču o zdravlju smo željeli učiniti dostupnom svima. Mišljenja smo da se o zdravlju jako malo govori. Uglavnom se spominju bolesti, razne dijagnoze, a ne to kako mi sami možemo unaprijediti svoje mentalno i tjelesno zdravlje. Projekt završava, ali ne i rad Savjetovališta Lanterna na unaprjeđenju kvalitete življenja stanovništva Makarske i Makarskog primorja.

-Ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnoj provedbi projekta. Posebne zahvale Gradu Makarskoj kao partneru na projektu, JU MARA za pomoć u pripremi projekta, svim izvoditeljima aktivnost, volonterima, korisnicima i medijima – kazala je voditeljica projekta More zdravlja Ivona Vučić.
MD/foto O.F.