Savjetovalište Lanterna već godinu dana provodi projekt obrazovanja za održivi razvoj Osvijesti i prihvati promjenu!, uz podršku Ureda za udruge kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje.

Kroz ovaj projekt je Savjetovalištu Lanterna odobreno 395.000,00 kn, a vrijeme trajanja projekta je 18 mjeseci. Projekt se provodi u partnerstvu sa JU MARA, OŠ Stjepana Ivičevića, SŠ fra Andrije Kačića Miošića, Udrugom Ruke za bolju Makarsku te Udrugom osoba s invaliditetom Sunce.

Kroz ovaj projekt nastojimo informirati te educirati sve dobne skupine te podići svijest građana o održivom razvoju. Promičemo volontiranje među djecom i mladima, budući da ono osnažuje pojedince i pomaže u izgradnji snažnijih zajednica, potičemo nove vještine i građansku odgovornost kod mladih.  Korisnici projekta su djeca, mladi, roditelji, nastavnici i svi ostali zainteresirani građani. Iako su pitanja vezana uz održivi razvoj integrirana u planove i programe formalnog učenja (u osnovnim i srednjim školama), određene teme nemaju jednaku kvalitetu te su potrebni dodatni napori organizacija civilnoga društva u osiguravanju praktičnog aspekta učenja u područjima kao što su zaštita okoliša i prirodnih dobara; održiva proizvodnja i potrošnja; ljudska prava i demokratsko građanstvo; poticanje i planiranje održivog razvoja; socijalna kohezija; zdravlje te kulturna i tradicijska baština.

Oglas

Kroz projekt se svake subote provode dramske radionice za djecu i roditelje uz vodstvo naše dugogodišnje suradnice, profesionalne lutkarice Božene Delaš.

U završetku je postavljanje staklenika u dvorištu OŠ S. Ivičevića te će se nakon toga raditi na uređenju školskog okoliša.

U cilju informiranja i senzibiliziranja mladih u subotu, 22. veljače ponovo krećemo s radionicama za srednjoškolce Građanski inkubator koje će voditi predsjednik Udruge partnera Ruke za bolju Makarsku Petar Kelvišer. Ciklus od šest radionica u trajanju od dva sata obrađivat će teme kao što su nenasilna komunikacija, predrasude, stereotipi, identitet, diskriminacija, ljudska prava, korupcija.


Učenici će, osim što će steći određena znanja o gore navedenim temama, naučit  kako voditi diskusiju, kako uspješno komunicirati, osvijestiti načine na koje se krše ljudska prava, osvijestiti svoju ulogu u društvu, naučiti propitivati uobičajene stereotipe i predrasude, prepoznati korupciju u različitim društvenim situacijama,  upoznati osnovne odrednice aktivnog građanstva,

Svi zainteresirani se mogu prijaviti na radionice putem naše fb stranice, putem telefona 0989591594 ili direktno u školi kod školskog psihologa ili pedagoga – poručuje voditeljica projekta Ivona Vučić.

M.D.