U Splitsko-dalmatinskoj županiji u petak je zaraza koronavirusom potvrđena za šest novih osoba, ukupna brojka se popela na devet zaraženih, a do večeras bi trebali stići rezultati testiranih učenika osnovne škole koju pohađa zaraženi desetogodišnjak.

Nacionalni stožer civilne zaštite ranije je objavio kako je u protekla 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je do sada ukupno zabilježeno 2280 osoba pozitivnih na virus Covid-19. Iz Stožera su rekli kako novozaraženi dolaze iz Grada Zagreba (5), Splitsko-dalmatinske (5) te Zagrebačke županije (1).

U županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo napominju kako su pet danas novooboljelih zapravo kontakti s uvezenim slučajevima od prethodnih dana, ali i da imaju još jedan slučaj osobe koja je došla iz inozemstva, nije bila u širem kontaktu, nego se došla testirati prije no što je stupila na radno mjesto vezano za jednu od agencija gdje je trebala raditi.

Oglas

Počelo testiranje kontakata sa zaraženima

“Moram izvijestiti da imamo još jednog novooboljelog, šestog na području Makarske, zbog čega radimo epidemiološke izvide. Ovih pet novooboljelih već znamo od sinoć, tako da smo tada već i započeli obradu”, kazala je ravnateljica Zavoda Željka Karin.

“Naši su epidemiolozi uzeli podatke, počeli smo sa testiranjima osoba koje su bile u kontaktu s pozitivnim osobama. Sada je u tijeku epidemiološka obrada kontakata zaraženog u Makarskoj”, dodala je Klarin.

Rekla je kako se Zavod u slučaju osnovne škole u Splitu, gdje je zaražen jedan učenik, odlučilo na široko testiranje, što znači da će se testirati sva djeca razreda kojeg pohađa zaraženi učenik, učiteljica, ali i ostali koji su bili s njim u kontaktu.

Za ostatak škole nema straha, učenici iz razreda zaraženog dječaka bili su sami u učionici

Klarin je naglasila da za ostatak škole straha nema s obzirom da su se primjenjivale sve mjere, učenici zaraženog dječaka bili su sami u učionici, dok se djeca nisu družila s drugim učenicima.

Nastavila je kako ne očekuju da će se u razredu dječaka nešto događati, no s obzirom da se virus ponovno pojavio u populaciji idu vrlo široko ne bi li što prije zaustavili širenje bolesti.
Hina