Šeik Mohamed Alabbar, vlasnik i predstavnik kompanije Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, postao je vlasnik 70 posto dionica Sunca hotela u vlasništvu Jake Andabaka, što je objavljeno prekjučer na Zagrebačkoj burzi. U vlasništvu Sunca hotela je osam hotela na Makarskoj rivijeri, od čega četiri u Tučepima i četiri u Brelima, a važnost suradnje općina s hotelskim kućama prije mjesec i pol, kada je zamalo došlo do prodaje američkom KSL fondu, komentirali su i načelnici. Što će dolazak šeika na područje Rivijere značiti, za sada je teško znati, a upit o tomu što će promjena vlasnika značiti za menadžment poslali smo i glasnogovornici Sunca hotela.

Ono po čemu je Mohamed Allabar u regiji poznat jest, međutim, grandiozni projekt Beograd na vodi koji je proglašen projektom od posebnog značaja za Srbiju i Beograd, unatoč protivljenju stručne javnosti.

Veliki građevinski projekt Beograd na vodi, kako je najavljeno prošle godine, trebao je dobiti  još tri zgrade u Bloku 24. U tri nove zdanja nazvana Libera, Sole i Scala izgradit će se ukupno 563 stana, a sve skupa čine urbanu četvrt čija izgradnja nije prošla bez otpora javnosti.

Oglas

Na početku radova u Beogradu na vodi 2015. godine šeik Mohamed Alabbar predstavnikom najavio je kako će Beograd na vodi biti ekonomsko čvorište grada i projekt ne samo za one koji će u njemu živjeti, već i za sve građane Beograda i Srbije koji će dolaziti da se zabave, trguju, rade ili jednostavno samo uživaju.

Ova četvrt sastoji se od promenada, parkova, igrališta, restorana, barova, privezišta za čamce te, dakako, blokova velikih zgrada.

Beograd na vodi zajedničko je ulaganje grada Beograda, Srbije i kompanije Eagle Hills, a vrijednost poslovnog-stambenog kompleksa procijenjena je na oko 3,5 milijarde eura. Prema ugovoru, Srbija će biti vlasnik 32 posto dionica, a partner iz UAE-a 68 posto.

Ivona Ćirak