U samo tri dana peticiju sa zahtjevom za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta potpisalo je više od 10 tisuća građana, javljaju organizatori.

– Ono što trenutno imamo u školama je neučinkovit oblik zdravstvenog obrazovanja u vidu međupredmetne teme Zdravlje uvedene šk.god 2019/20 koji se ne provodi, a istovremeno imamo pokazatelje koji govore u prilog potrebe za ovakvim vidom obrazovanja. Više od 80 posto mladih i preko 70 posto njihovih roditelja podupire ideju školskog programa seksualne edukacije. Posljednje nacionalno istraživanje mladih o seksualnoj edukaciji govori da 83,8 posto mladih smatra kako bi seksualnu edukaciju trebalo uvesti u hrvatske škole, a kao dva najvažnija razloga navode usvajanje znanja o spolno prenosivim infekcijama i zaštiti i prepoznavanje seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja i zaštiti – poručuju organizatori.

Danas velik broj mladih dobiva netočne, nepotpune ili moralizirajuće informacije o seksualnosti koje utječu na njihov razvoj. Ovakav neadekvatan pristup doprinosi ranjivosti i izloženosti mladih osoba iskorištavanju i ostalim štetnim posljedicama, ali predstavlja i neuspjeh društva da mladima osigura podršku i pomoć.Država je dužna osigurati djeci i mladima kvalitetno, sveobuhvatno i kontinuirano obrazovanje o seksualnosti koje će im pomoći da se zaštite od seksualnog uznemiravanja i nasilja – poručuju.

Oglas

Na inicijativu portala Reci.hr te podršku brojnih drugih društvenih organizacija, ova peticija je pokrenuta 1.veljače, a ako želite možete je potpisati OVDJE

M.D.