Selčanin Josip Kršul, američki marinac, umro je u noći s četvrtka na petak u 110. godini u kući u kojoj se rodio 10. prosinca 1911.

Kršul je izučio za električara i radiotelegrafista i do početka Drugoga svjetskog rata plovio je svjetskim morima. Kad je počeo rat, u Teksasu se javio u američku vojsku.

Uskoro kao marinac odlazi na pacifičko bojište, gdje je sa svojom postrojbom sudjelovao u operacijama na otoku Iwo Jimi.

Oglas

Nakon rata vratio se u SAD, u Kaliforniju. Najduže je živio u San Franciscu, a radio je u Western Unionu na održavanju telekomunikacijskih uređaja.

Oženio se Milicom, Amerikankom našeg roda koja je umrla prije 14 godina. Nisu imali djece, a on se šest godina nakon toga, u poznim godinama, vratio u rodno Selce.

Umro je u obitelji nećaka Žarka i njegove žene Željke, a do prije nekoliko godina u toj istoj kući živjela je i njegova sestra Jelena Jeličić, koja je umrla u 102. godini.

Josipa Kršula pretprošle je godine u Selcu posjetilo i američko izaslanstvo s veleposlanikom SAD-a u Republici Hrvatskoj Robertom Kohorstom na čelu, koje mu je uručilo posebno priznanje.

Hina/foto Facebook