Već danima je semafor na Voliciji van funkcije, a zbog činjenice da se ionako radi o uvjetno rečeno problematičnom raskrižju, građani s pravom postavljaju pitanje o čemu se radi i kad će se riješiti. Iz Hrvatskih cesta dobili smo brzi odgovor u kojemu izvještavaju da je problem izazvala kiša.

– Nakon dužeg perioda sušnog razdoblja došlo je do veće količine oborina, što je dovelo do situacije u kojoj je voda ušla u instalacije (gdje inače ne prodire) te u potpunosti „potopila“ sve šahte i instalacije. Iako je predmetni semaforski uređaj zamijenjen novim, ostala oprema (lanterne, kablovi, spojevi i dr.) nije se mijenjala te zbog navedenog dolazi do pojave „izbacivanja“ uređaja iz rada, odnosno, uređaj ne radi ispravno. Napomenuli bismo kako su dežurne službe odmah nakon prve kiše tijekom prethodnog vikenda kontinuirano vršile popravke na instalacijama i opremi te pokušavale vratiti semafor u normalan rad. U ponedjeljak, 26.09.2022.g. obavljen je pregled instalacija od strane tvrtke koja je instalirala predmetni uređaj, radi utvrđivanja kvarova i opreme koju je potrebno zamijeniti, nakon čega je ista naručena te se u ovom trenutku čeka doprema. Po primitku nove opreme bit će moguće zamijeniti trenutno oštećenu opremu i instalacije, odnosno, semafor će se vratiti u normalan rad. Iako se na predmetnom raskrižju trenutno promet ne regulira prometnim svjetlima (semaforima), na raskrižju postoji prometna signalizacija kojom se regulira promet (vertikalni i horizontalni prometni znakovi) u slučaju kvara semafora, čime je sigurnost prometa zadovoljena, stoji u odgovoru.

Nadalje dodaju da su od nadležne policijske postaje (PP Makarska) zatražili asistencija za fizičkom regulacijom prometa na ovom raskrižju, barem u vršnim satima, dok se semafor ne vrati u normalan rad.

Oglas

– Želimo istaknuti da se žurno i kontinuirano radi na otklanjanju nastalih kvarova, ali obzirom na obujam radova i nabavku potrebne opreme, bit će potrebno određeno vrijemo do povratka predmetnog semafora u normalan rad, naveli su u odgovoru.

Kako je, kada i koliko policija asistirala te je li kojim slučajem zbog nejasne regulacije zabilježena neka prometna nezgoda, upitali smo Policijsku upravu Splitsko-dalmatinske županije te ćemo objaviti očitovanje čim ga dobijemo.

Kako bilo, s obzirom da nam predstoji vikend kada je nerealno očekivati isporuku potrebne opreme te njezinu zamjenu, očito je da prije ponedjeljka semafor ne može biti u funkciji.

Ivona Ćirak /foto M.D.