Postsezona na našem području odavno je poznata kao sezona vjenčanja. Naime, upravo se nakon ljeta, odrađenih poslova i, budimo realni, ponešto ušteđenih novaca, brojni parovi odlučuju izreći sudbonosno Da.

Kako nam je potvrdio Ivo Vuletić iz Matičnog ureda Makarska, od prvog dana rujna do posljednjeg dana studenog u bračnu luku uplovilo je odnosno uplovit će ukupno 49 parova. To, naglasimo, možda i nije konačna brojka, s obzirom na činjenicu da prijava namjere sklapanja braka u nadležnom matičnom uredu može biti realizirana u razdoblju od tridesetog do četrdeset i petog dana, dok potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku važi 3 mjeseca od dana izdavanja. Ono što je sigurno, pak, jest činjenica da je na području Makarskog primorja u rujnu sklopljeno ukupno 12 brakova, od čega četiri vjerska i osam građanskih.

Foto: Duje Antonini

U listopadu je, što već obavljenih a što najavljenih ukupno 29 vjenčanja. U ovom mjesecu, pak, prednjače vjerska vjenčanja, kojih je 18. Svadbena zvona biti će aktivna i u studenom, za koji se odlučilo osam budućih bračnih parova, od kojih će se njih tri para na vječnu ljubav zakleti pred Bogom a ostalih pet pred matičarom. Zanimljiv je podatak kako naši mladenci prate državnu statistiku koja kazuje kako je prije nekih desetak godina vjerskih brakova bilo gotovo dvostruko više te su činili oko dvije trećine svih sklopljenih brakova da bi se od prošle godine ta statistika dobrano promijenila te su prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku brakovi sklopljeni pred oltarom tek u tijesnoj većini, s 51,6 %.Ljubav je ljubav, ma pred kim god bila izrečena, a našim mladencima možemo samo poželjeti sve najbolje na njihovom putu uz nadu da nitko od njih neće postati dijelom crne bračne statistike u Hrvata koja kaže kako svako treći brak završi razvodom.
R.I. / foto Duje Antonini

Oglas