U sklopu trećeg ciklusa programa Hrvatska mitska baština u (ranome) srednjem vijeku , u prostorijama Matice hrvatske na Strossmayerovom trg 4 u Zagrebu, u srijedu 26. veljače održat će se predstavljanje monografije Marinka Tomasovića Uklesani i urezani simboli na arhitekturi Makarske i njenog rubnog područja.

O uklesanim i urezanim simbolima i znakovima na starijim gradnjama istočnog Jadrana, mahom naknadno izvedenima i stilski atipičnima, do sada se nije pisalo topografski cjelovito. Njihov pregled na gradnjama u Makarskoj i podbiokovskim selima oko Makarske, Marinko Tomasović, dipl. pov. umj. i arh., obradio je i pokušao protumačiti u monografiji Uklesani i urezani simboli na arhitekturi Makarske i njenog rubnog područja (Gradski muzej Makarska, 2019). U prvom dijelu večernjeg susreta recenzentica dr. sc. Antonija Zaradija Kiš predstavit će monografiju uz animalističke napomene, a autor različito značenje simbola i znakova koje je istraživao.

Oglas

U drugom dijelu dr. sc. Maja Pasarić osvrnut će se na prikaze životinja koje je Tomasović zabilježio na makarskom području, kao svjedočanstvima povezanosti ljudskog i životinjskog svijeta te ljudskoga simboličkog, umjetničkog, materijalnog i emotivnog odnosa prema životinjama. O osobitim oslicima, uklescima i rezbama, animalistički povezanima s hrvatskim nacionalnim cvijetom perunikom, zaključno će govoriti dr. sc. Lidija Bajuk.

Povjesničar umjetnosti i arheolog Marinko Tomasović ravnatelj je Gradskog muzeja Makarska. Autor je tristotinjak bibliografskih jedinica o kulturnoj i materijalnoj baštini Makarskog primorja, srednje i južne Dalmacije, većinom iz područja arheologije i povijesti umjetnosti s etnološkim i književno-povijesnim poveznicama. Na istom prostoru rukovodio je i sudjelovao u nizu zaštitnih i sustavnih arheoloških istraživanja. Urednik je časopisa, zbornika i izložaba – stoji u najavi događanja.

Serijal o simbolima na arhitekturi makarskog područja imali ste prilike pročitati u više nastavaka, a možete se podsjetiti OVDJE.

M.D. / Foto: D.Antonini