Krajem mjeseca, 31. srpnja u Galeriji Sikirica u sinjskim Alkarskim dvorima hrvatski umjetnički bard, Matko Trebotić izložit će jedan vrlo poseban slikarski ciklus, prigodno nazvan „Poklonstvo Sinju“. Bit će to prvi put da Trebotić samostalno izlaže u viteškom gradu, i to seriju recentnih radova kojima želi izraziti zahvalnost i poštovanje upravo gradu Sinju i puku Cetinske krajine, koji su ostali trajno urezani u njegovu sjećanju kao jedna od najljepših uspomena iz djetinjstva.

Naime, kako ističe koautor izložbe, povjesničar umjetnosti Milan Bešlić, Trebotić ovim ciklusom „širi obzor zavičajnog prostora prema rubnoj točki Mediterana u Dalmatinsku zagoru, u Karakašicu, maleno selo nedaleko Sinja gdje je njegov otac, Frane Trebotić, službovao kao učitelj na Pučkoj školi tri godine, od 1940. do 1943. godine.“ Trebotićev otac tri je ratne godine svakodnevno pješačio gotovo deset kilometara iz Sinja, gdje je stanovao, do Karakašice gdje je službovao. Nije nevažno spomenuti i da je Frane Trebotić u to vrijeme postao i kućni prijatelj obitelji Tripalo, jedne od najvažnijih i najuglednijih sinjskih obitelji.

Koliko su ti faktografski podaci ostali važni u umjetnikovu sjećanju, najbolje svjedoči činjenica da je Trebotić sada, u 86. godini života i nakon pola stoljeća umjetničkog djelovanja, nepreglednog niza nagrada, priznanja i uspjeha, u njima pronašao inspiraciju i ishodište za svoj novi ciklus, odajući tako ogromnu počast alkarskom gradu.
Uz Milana Bešlića, koautor izložbe je i ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, prethodno dugogodišnji ravnatelj splitske Galerije umjetnina, povjesničar umjetnosti Branko Franceschi

Oglas

Dragana Modrić, voditeljica Galerije Sikirica izrazila je iznimno zadovoljstvo i čast jer je Galerija domaćin ove izložbe i jer će Sinjani ovo ljeto imati takav jedan kulturni događaj u svom gradu.

Jako nam je drago što smo dobili priliku ugostiti gospodina Trebotića, kao i kustose izložbe, gospodina Bešlića i gospodina Franceschija. Ova izložba za nas je doista velik i značajan događaj i ono što je još važnije, plod je izvrsne suradnje i sa Splitom i sa Zagrebom, a to je nešto na čemu radimo i što njegujemo već dulje vrijeme

Mi moramo omogućiti i manjim sredinama da dobiju i neke velike izložbe, i izložbe koje publika inače ne bi mogla vidjeti. Mislim da su ovakvi projekti iznimno važni za nas, a nadam se da će ih biti još više u budućnosti, već planiramo i neke nove suradnje za iduću godinu – poručila je Modrić.

Izložba se otvara u subotu u 19:30, a moći će se vidjeti do 3. rujna. Otvorenje izložbe održat će se u skladu sa svim trenutno važećim epidemiološkim mjerama.
M. D.