Vlasti u Bosni i Hercegovini razmatraju uvođenje dodatnih mjera ograničenja kako bi spriječili širenje covida-19 pa je moguće da će u Federaciji BiH uskoro početi vrijediti zabrana ulaska u javne objekte bez potvrda o cijepljenju, potvrđeno je u ponedjeljak nakon sjednice entitetskog kriznog stožera u Sarajevu.

“Krizni stožer će pratiti epidemiološku situaciju te sukladno tomu razmotriti uvođenje mjera kojima bi bio zabranjen ulazak u javne objekte bez potvrde o cijepljenju, negativnom PCR ili antigenskom testu ili potvrde o prebolovanom covidu-19”, stoji u priopćenju dostavljenom medijima.

Možebitno stupanje na snagu takve preporuke mora odobriti vlada Federacije BiH.

Oglas

U cijeloj BiH od sredine kolovoza dnevni broj novozaraženih je troznamenkast a epidemiolozi upozoravaju kako je i tamo nastupio četvrti val pandemije.

U ponedjeljak je zaraza potvrđena kod 127 osoba dok ih je u subotu bilo 460.

U Federaciji BiH trenutačna je sedmodnevna incidenca 77,2 slučaja na 100 tisuća stanovnika no u županijama koje su uz granicu s Hrvatskom te su brojke znatno veće.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji tako bilježe 296 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, u Zapadnohercegovačkoj 192 slučaja a u Livanjskoj 164.

Ubrzano se povećava i broj hospitaliziranih s covidom kao i onih kojima trebaju respiratori.

Hina / foto Pixabay