Europa se suočava s velikim rastom broja zaraženih novim koronavirusom zbog čega neke europske vlade uvode restriktivnije mjere, javljaju svjetske novinske agencije u srijedu.Rumunjska centristička vlada uvela je nova ograničenja kako bi suzbila širenje koronavirusa te će produžiti stanje pripravnosti do sredine studenog, objavile su vlasti kasno u utorak.

Proteklih je dana bilo više od 3 tisuće dnevno zaraženih u Rumunjskoj, a ukupno je od početka pandemije krajem veljače zabilježen 160.461 slučaj.

Izliječilo se 120.515 osoba, a 5535 ih je umrlo, što je najveća smrtnost u istočnom dijelu Europske unije.

Oglas

Događaji poput vjenčanja i krštenja bit će zabranjeni od 15. listopada, a nošenje maski na otvorenom bit će obvezno u gradovima, gdje na dvotjednoj razini prosječan broj zaraženih bude veći od tri na tisuću stanovnika.

Trenutno je nošenje maski obavezno u javnom prijevozu, javnim ustanovama te u trgovinama.

Dužnosnici su odlučili da će otvaranje kazališta, kina i restorana koji nemaju terasu biti ovisno o broju zaraženih u svakom gradu.

U područjima gdje je manje od 1, 5 zaraženih na tisuću stanovnika kapaciteti će biti dvostruko smanjeni, a trostruko u područjima gdje je između 1,5 i troje zaraženih na tisuću stanovnika.

Njemačka je zabilježila više od 5 tisuća dnevno zaraženih po prvi puta od travnja, pokazuju podaci Instituta Robert Koch.

U srijedu su zabilježena 5132 nova slučaja, a dan ranije 4.122.

Bugarska je zabilježila 785 novih slučajeva u srijedu, čime je srušen rekord četvrt puta u tjedan dana, pokazuju službeni podaci.

Od početka pandemije u Bugarskoj su zabilježena 25.774 slučajeva zaraze koronavirusom, a 923 su osobe umrle.

Trenutno je hospitalizirano 1307 osoba, a 63 na odjelima intenzivne njege.

Zdravstveni su dužnosnici apelirali na stanovnike da nose maske u javnom prijevozu i zatvorenim prostorima te da održavaju socijalnu distancu kako bi se izbjeglo uvođenje oštrijih mjera.

U Češkoj je potvrđeno 8325 novih slučajeva u utorak, što je drugi najveći dnevni porast od početka pandemije, objavilo je ministarstvo zdravstva u srijedu.

Broj umrlih porastao je u Češkoj s 696 1. listopada na 1106.

Vlasti su uvele trotjednu djelomičnu karantenu te su zatvorene škole, barovi i klubovi. Restorani će također biti zatvoreni, dok je zabranjena i javna konzumacija alkohola.

Češka ima najveći broj zaraženih na 100 tisuća stanovnika.

Nizozemska je uvela djelomičnu karantenu, a maske su obvezne u javnim zatvorenim prostorima.

Drugdje brzo raste broj hospitaliziranih pa bi tako u Parizu moglo biti popunjeno 90 posto kreveta na odjelima intenzivne njege do kraja idućeg tjedna, rekao je Martin Hirsch, ravnatelj pariškog sustava javnih bolnica APHP.

Očekuje se da će predsjednik Emmanuel Macron objaviti nove restrikcije u televizijskom obraćanju u srijedu.

Prema pisanju lokalnih medija, u gradovima koji se smatraju žarištima, uključujući i Pariz, mogao bi biti uveden policijski sat tijekom noći.

Talijanske su vlasti zabranile školska putovanja i amaterske kontaktne sportove, pa tako i igranje nogometa u parkovima.

Privatni su partiji zabranjeni, a Talijane se potiče da ograniče kućne posjete na šest okupljenih.

Nove restriktivne mjere stupile su na snagu u Engleskoj, a regija Liverpoola jedino je područje na kojem su uvedena najstroža pravila, koja uključuju zatvaranje pubova i barova koji ne poslužuju hranu.

Diljem svijeta koronavirusom je zaraženo 38 milijuna ljudi, a umrlo je 1,08 milijuna.
Hina/foto Pixabay