Ministarstvo znanosti i obrazovanja prikupilo je podatke o cijepljenju nastavnika i drugog školskog osoblja i pokazalo se da se, prosjeku, ne želi cijepiti čak 64 posto zaposlenika i nastavnika. Na području Splitsko-dalmatinske županije interes za cijepljenjem je iskazalo 28,5 posto školskog osoblja, a makarske osnovne škole ne odstupaju značajnije od te brojke.

Naime, kako doznajemo od Marice Gržić, ravnateljice Osnovne škole Stjepana Ivičevića, kod njih je interes iskazalo 32 posto osoblja. Oko 10 posto njih se već cijepilo, a oko 10 posto preboljelo koronu, pa nemaju namjeru za sada se cijepiti, kaže nam Gržić.

– Ne mislim da je posrijedi odbijanje, malo zbunjenosti glede svega ovoga ima, ali stvari se mijenjaju i mijenjat će se, rekla nam je Gržić dodajući kako je kod njih populacija mlađe i srednje dobi dominantna.

Oglas

U Osnovnoj školi oca Petra Perice “da” cjepivu reklo je svega 16 djelatnika od njih 71. U postocima znači da se tek svaki peti djelatnik namjerava cijepiti. Međutim, ravnateljica Renata Gudelj naglašava kako ih se bar 10-ak već cijepilo, a do 20 djelatnika da je već preboljelo covid. Po tome ispada da je gotovo  trećina učitelja i nastavnika na Zelenki već imalo koronu i razvilo antitijela!

Srednja strukovna škola u Makarskoj ima sličnu statistiku. Oko 16 djelatnika od njih 52 je zainteresirano za cjepivo, što dođe na nekih 30 posto. Nekolicina, njih 5-6 je već cijepljena, a 14 djelatnika, dakle 27 posto, već je preboljelo koronu.

– Stoga te podatke ne treba gledati tako sirovo, nego uzeti u obzir činjenicu da ih je dosta već imalo covid, a jedan dio da se namjerava cijepiti od 1.rujna, kako bi ih cjepivo štitilo kroz školsku godinu. Ne radi se tu o tome da nastavnici odbijaju cjepivo, kaže Sumić.

Najveći interes neosporno su iskazali nastavnici i administrativno osoblje Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića, gdje se cijepiti želi 26 od 69 djelatnika, što čini čak 37,7 posto! To ih približava Gradu Zagrebu gdje je taj postotak u odnosu  na ostatak Hrvatske viši, a za čak 10 posto je viši nego postotak zainteresiranih u našoj županiji.

– No ima i onih koji su preboljeli koronu, ima ih i koji su se već cijepili, a nekima su čak liječnici savjetovali da se ne cijepe jer su nedavno preboljeli bolest i imaju antitijela. Neki su u fazi iščekivanja rezultata seroloških testova, veli ravnateljica Evelin Bulić.

Inače, najveći interes za cijepljenje je u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje se cijepiti želi 45,7 posto zaposlenika, a najmanji u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje bi ih se cijepilo svega 16,9 posto. U Gradu Zagrebu se cijepiti želi 40,6 posto zaposlenih u školama. U niti jednoj županiji broj zaposlenih koji se žele cijepiti ne prelazi 50 posto.

Ivona Ćirak /foto M. D.