Sezona koja još uvijek traje bez sumnje je bila izvanredna te je i po statistikama i po općem dojmu djelatnika u turizmu čak premašila 2019.godinu. Još malo nedostaje da dosegnemo 1,5 milijun noćenja!

Pogledaju li se podaci eVisitora od 1.siječnja do 15.rujna, u ovih osam i mjeseci turistički je promet bolji za oko 2 posto, što je dokaz ne samo da smo dosegli brojke rekordnih godina nego ponešto čak i prebacili. Hoteli su bolji za skoro 12 posto, kampovi za 41 posto, dok je privatni smještaj nešto slabiji. Naime, po podacima eVisitora ostvareno je 2,5 posto manje noćenja.

U odnosu pak na kumulativni turistički promet prošle godine, stanje je bolje za čak 35 posto. U usporedbi s proteklom godinom hoteli su bolji za preko 80 posto, a privatni smještaj za skoro 19 posto.

Oglas

Što se tiče emitivnih tržišta, Poljaci su i dalje uvjerljivo najbrojniji te su brojke slične kao prošle godine. No u odnosu na 2019.godinu više ih je za 3,6 posto što potvrđuje da je pandemija učvrstila ovo tržište kojemu smo iz godine u godinu sve poželjnija auto destinacija.

O Nijemcima smo već pisali više puta; broj turističkih noćenja u odnosu na 2019.godinu je za čak 38 posto veći, te za isto toliko u odnosu na lani. Ranijih su godina, prije pandemije, na drugom mjestu bili uglavnom u posezoni, no sada su se učvrstili na drugom mjestu te po brojkama nisu više toliko daleko od Poljaka. Ostvaruju 80 posto prometa koji realiziraju Poljaci, dakle samo 20 posto manje, dok je u 2019.godini realizirani promet bio 40 posto manji od onoga s poljskog tržišta.

Hrvatsko tržište je ojačalo u pandemiji i malo pomalo stalno raste, što se vidi po tome da je za skoro 35 posto više ostvarenih noćenja u odnosu na 2019.godinu.

Češko je tržište stabilno te u blagom porastu, a zanimljivo je da je Ukrajinaca više za skoro 37 posto u odnosu na “normalnu” 2019.godinu, unatoč ratu koji se i dalje odvija u njihovoj zemlji, što je na proljeće malo tko mogao očekivati.

Skandinavci su i dalje daleki od starih brojki, a brojka gostiju s austrijskog, slovenskog, rumunjskog i francuskog tržišta je u lijepom porastu. Talijani su na 60 posto iz 2019.godine, a već onda su nekoć brojni gosti u kolovozu bili pali na ljestvici top tržižta tako da je pandemija samo pečatirala postojeći trend.

Sve u svemu, jasno je da su dominantne zemlje kojima smo dostupni automobilom, što se uslijed krize u avio prometu pokazalo kao još jedna sretna okolnost za nas. Vidljivo je i da hotelski gosti sve značajnije sudjeluju u ukupnom turističkom prometu budući su ove godine počeli raditi puno ranije, kampovi su već godinama stabilan trend koji nije “tangirala” niti korona, dok je privatni smještaj u svemu tome uvijek dobro prolazio.

U pandemiji je bilježio daleko manje minuse, a u ovoj godini doseže stare brojke i ne more ga problemi koji su unatoč dobroj statistici financijski iscrpili hotele, poput cijena struje ili hrane.

Ivona Ćirak /foto I.Ć.