Protekle je godine Skywalk bio apsolutna atrakcija ne samo na području Makarske rivijere  ili Dalmacije, nego daleko šire, a iako su i sama turistička sezona i njezin obim pod velikim upitnikom zbog podosta za sada nepoznatih varijabli, za Nebesku šetnicu treba uvijek računati pojačani interes. Tako se barem pokazalo protekle godine, u kojoj je hrvatski turizam došao na 50 posto rezultata prethodne, 2019.godine, samo je JU Park prirode Biokovo bilježio zapanjujući boom. Naime, povećanje broja posjetitelja u takvoj, potpuno krnjoj godini, u odnosu na 2019.godinu penje se na 90 posto plusa! Evidentirano je u 2020. dakle 90 posto više posjetitelja nego u ranijoj, turistički rekordnoj godini.

Sve je to rezultiralo s nužnim improvizacijama i prilagodbama, no ove godine, kaže nam ravnatelj JU Parka prirode Biokovo Slavo Jakša, kreću s iskustvom, spremni na još jednu godinu u kojoj će Skywalk zasjeniti brojne druge atrakcije na obali. Što planiraju, kako će riješiti pitanje pritiska na Biokovo, i kakvi su općenito projekti u tijeku, ispričao nam je u velikom intervjuu.
Prošle je godine Skywalk izazvao veliki interes, očekujete li i ove godine “boom” zbog svih onih koji Nebesku šetnicu još nisu posjetili?
Da, prošle godine smo bili glavna turistička atrakcija u Hrvatskoj i Europi, a prema dosadašnjim brojkama i ova posjetiteljska sezona će biti na tragu prošlogodišnje.

Kako ste se organizirali za predstojeću sezonu, u prvom redu s aspekta prometovanja odnosno organizacije posjećivanja Parka prirode?
Zaštićenim područjem Parka prirode Biokovo upravlja istoimena javna ustanova. Područje kojim Ustanova upravlja izuzetna je prirodna vrijednost Republike Hrvatske. Zbog svoje iznimne ljepote i dostupnosti, iz godine u godinu, a posebno nakon otvaranja vidikovca Skywalk, Park posjećuje sve veći broj posjetitelja. Primarni zadatak Ustanove je očuvati prirodne vrijednosti područja te omogućiti posjećivanje u skladu s tim, a na način da su posjetitelji sigurni i zadovoljni.Unaprjeđenje ponude i konstantna edukacija naših posjetitelja prioriteti su kako bi sačuvali prostor Parka u izvornom obliku i u trajno naslijeđe budućim generacijama. Živimo u vremenu kada nam sve bolja i sofisticiranija tehnologija postaje globalno dostupna i uvelike može koristiti za očuvanje prirode i okoliša.

Oglas

Iz tog razloga, Ustanova je predvidjela za ovu turističku sezonu i izradu nove Internet stranice i Internet trgovine na mrežnim stranicama Parka prirode: PP Biokovo e-Ticket sustav.Internet trgovina Parka prirode Biokovo funkcionirat će na način da posjetitelj odabere datum i vrijeme na koji želi ući u Park, te će nakon odrađivanja svih koraka na svoju e-mail adresu zaprimiti račun i ulaznicu za posjet Parku. Broj dostupnih ulaznica po satu biti će ograničen zbog broja automobila koji unutar sat vremena mogu ući u Park.

Radi li se na organiziranom prijevozu u vidu shuttle buseva, postoje li nekakve mogućnosti za realizirati to kroz EU fondove, i ako da, u kojem razdoblju?Zelena infrastruktura i kružno gospodarenje prostorom i građevinama biti će među važnijim mjerama koje će se financirati u novoj generaciji strukturnih i investicijskih fondova 2021. – 2027.  u skladu s razvojnim ciljem “Zelena Europa”. Europski zeleni plan sadržava okvirni plan s mjerama za unapređenje učinkovitog iskorištavanja resursa prelaskom na čisto kružno gospodarstvo te za zaustavljanje klimatskih promjena, obnovu biološke raznolikosti i smanjenje onečišćenja. Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ u idućem razdoblje težiti će osmišljavanju i provođenu zelenih projekata koje će na održiv način doprinijeti i prepoznatljivosti Parka prirode Biokovo i njegove infrastrukture, a posebno sigurnosti posjetitelja koji će posjećivati Park prirode Biokovo. Jedan od projekata kojim u budućnosti planiramo unaprijediti posjećivanje Parka, educiranje posjetitelja te njihovu sigurnost je i uvođenje organiziranog prijevoza.

S kakvim ukupnim brojkama je završila prošla godina i možemo li ju usporediti s 2019.godinom (broj posjetitelja /vozila)
Prošla godina je bila rekordna u svakom pogledu – imali smo povećanje broja posjetitelja za gotovo 90% u odnosu na 2019. godinu što je svakako dobra vijest, ali i veliki izazov u načinu upravljanja i organizaciji posjećivanja. Nezahvalno je raditi usporedbe s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, ali primjećujemo promjenu u statistici. Dosadašnjih godina najveći broj posjetitelja je bio iz Poljske, Njemačke i Hrvatske. A u 2020. godini bilježimo promjenu, pa je tako najveći broj posjetitelja bio upravo iz naše zemlje – Hrvatske, zatim Poljske i iz Češke Republike. Broj posjetitelja iz Njemačke opao je u odnosu na 2019. godinu. Drago nam je da se u odnosu na protekle godine povećao broj posjetitelja iz susjedne BiH koji su dosadašnjih godina više vremena provodili na plažama, a 2020. bilježimo porast njihovih posjeta za više od 300%. Sve to govori u prilog tome kolika atrakcija je vidikovac Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo.

Imate li neki feedback od posjetitelja, ili još bolje, ako imate i neku zgodnu priču/anegdotu, a vezano za Skywalk?
Najbolji pokazatelj je upravo konstantno povećanje broja posjetitelja koji svi žele imati fotografiju sa Skywalka, a o nama su izvještavali gotovo svi mediji, kako domaći, tako i inozemni. Imali smo brojne upite za fotografijama i oglašavanju na web stranicama turističkih agencija i ostalih dionika u turizmu, a upravo je fotografija vidikovca bila na naslovnici prošlogodišnjeg izdanja časopisa Croatia Airlines. Skywalk je protekle sezone bio najtraženije mjesto za prosidbe u Hrvatskoj, tako da su nam se javljali brojni mladići i tražili pomoć oko organiziranja iznenađenja za svoje odabranice i prema našim informacijama sve su buduće mladenke rekle DA!

Na kraju, kakvi su noviteti Parka prirode Biokovo za tekuću godinu?
Tijekom 2020. godine Ustanova je pristupila razradi projektne dokumentacije za uređenje postojećih kao i izgradnju novih ugibališta za potrebe mimoilaženja vozila uz kolnik postojeće  biokovske ceste u Parku prirode Biokovo. Zahvat bi se izvodio na dijelu navedene prometnice od ugostiteljskog objekta „Vrata Biokova“ do vidikovca „Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo“, čime bi se značajno smanjile gužve na cesti kojih smo bili svjedoci tijekom prošle sezone. Sve aktivnosti koje se planiraju, imaju za cilj smanjenje ekološkog otiska kao i smanjenja emisija co2. koji se oslobađa uslijed velikog broja vozila u ljetnim mjesecima, te kako bi iduću posjetiteljsku sezonu dočekali naše posjetitelje sa sigurnom i uređenom prometnicom kojom bi u budućnosti bilo moguće organizirati prometovanje pomoću organiziranog prijevoza čime bi se također još dodatno smanjio i njen ekološki otisak.

U sklopu priprema za otvaranje posjetiteljske sezone 2021. uređena je ulazna recepcija Parka, gdje smo napravili i uredili parking za automobile, postavili signalizaciju za posjetitelje i u suradnji sa tvrtkom A1 Hrvatska postavili pametne spremnike za otpad koji su opremljeni solarnim panelom što ih čini samoodrživima, a zahvaljujući ugrađenoj preši kapacitet im se povećava za 10 puta tako da se smanjuje učestalost pražnjenja odnosno odvoza otpada.

Kakvi su još planovi u sklopu projekta “Novi Adrion”?
Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo“ koji se  financira  iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020 do kraja ove godine planira se postavljanje tipskih objekata kojim se poboljšava i povećava dosadašnja ponuda za posjetitelje na lokacijama uz biokovsku cestu i izvan nje, postavljanje posjetiteljske signalizacije, edukativnih tabla sa slijepe i slabovidne, planinarskih putokaza uz duž planinarskih staza na cijelom Biokovu, modularno sklonište za planinare kojeg postavljamo u suradnji sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja na predjelu Radića stanovi u blizini vrha Sv. Ilija, škole u prirodi na području posjetiteljske zone Vošac, panoramskih teleskopa na vidikovcima Sv. Jure, Skywalk i Staza, opremanje već postavljenih multimedijalnih ekrana na području Makarske rivijere i u hotelima duž iste, uređenje Rodićeve ceste odnosno bijele ceste Staza – Saranač u pješačko-biciklističku stazu dugu oko 7km, te dječjeg igrališta na predjelu Vošac i Staza.

Jedno od većih ulaganja kroz projekt „Novi Adrion“ je, između ostalog, uređenje posjetiteljskog centra „Akademik Josip Roglić“ u bivšoj osnovnoj školi u Župi biokovskoj, s interaktivnim postavom koji će na moderan način predstaviti detalje o Biokovu i Zabiokovlju. Ovim projektnim elementom želi se postići i raspršivanje posjetitelja na manje posjećenu a jednakovrijednu sjevernu stranu Biokova.

Također Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ je pokrenula projekt građenja pristupne rampe za osobe smanjene pokretljivosti za svladavanje stuba koje vode na platformu vidikovaca „Skywalk“ na predjelu Ravna Vlaška, kako bi uz već postojeću električnu rampu povećala mogućnost za posjećivanje osobama smanjene pokretljivosti. Rampa će sadržavati sve obavezne elemente pristupačnosti i omogućiti svim našim posjetiteljima nesmetan obilazak vidikovca.

Ove godine Park prirode Biokovo slavi četrdeseti rođendan, ima li nekih planova vezanih za jubilej?

Tim je povodom planirana jedinstvena konferencija o Statusu Balkanske divokoze s posebnim osvrtom na Biokovo. Cilj same konferencije, je znanstvenoj i stručnoj zajednici te zainteresiranoj javnosti predstaviti neka novija značajnija istraživanja o divokozi kako na području Parka prirode Biokovo, tako i na području Republike Hrvatske ali i u inozemstvu. Sama divokoza je autohtona vrsta i dio prirode baštine Republike Hrvatske.

Zbog geoloških, geomorfoloških i krajobraznih karakteristika jedinstvenog područja dinarskog krša, u suradnji sa udrugom „Geopark Imotska jezera“,  prijavili smo područje Geopark Biokovo-Imotska jezera u mrežu UNESCO svjetskih geoparkova (UNESCO Global Geoparks Network).

Geoparkovi UNESCO-a su jedinstvena geografska područja međunarodnog značaja kojima se upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja, a nadamo se da će UNESCO-ov brend dovesti do prepoznatljivosti ovog područja na svjetskoj razini što bi bio najljepši poklon za 40. rođendan Parka prirode Biokovo koji proslavljamo ove godine.

Ivona Ćirak / foto PP Biokovo, MD