Gradonačelnik Zoran Paunović otvoreno je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća najavio kako će se, nakon što riješe gradsku upravu s novom sistematizacijom, “pozabaviti gradskim poduzećima”. Podsjetimo da je direktor Makarske obale Ivan Rašić (HDZ) već smijenjen te je na njegovo mjesto došao Ante Bilić s SDP-ove liste. Rašićeva smjena bila je dogovorna te je za njega otvoreno mjesto pomoćnika.

Što će biti s ostalima, kome najprije istječe mandat, i hoće li biti ovakvih “mirnih” smjena kao što je bilo u slučaju Makarske obale, gdje je vlast očito od dolaska vidjela Bilića za kormilom ovog poduzeća? Imaju li svoje ljude i za ostale gradske tvrtke?

Željko Bagarić je bio jedan od prvih imenovanih u mandatu Jure Brkana. Imenovan je već negdje u svibnju 2018.godine, a dotadašnji direktor Čedo Crljen također je dogovorno smijenjen te je postavljen na drugo radno mjesto. Budući mu mandat traje pet godina i završava u svibnju 2023., tada se može ići na natječaj, ali po zakonu i ne mora, na što su se svi dosadašnji gradonačelnici pozivali. Gradonačelnik naime ima ovlasti kao predstavnik skupštine imenovati direktora ako se radi o 100-postotnom vlasništvu Grada.

Oglas

Ako gradska vlast želi promjenu, a javno su rekli da žele, onda je Bagarićeva fotelja upitna, no tko bi mogao doći na njegovo mjesto, nije poznato. Ono što je izvjesno je da je HDZ-SDP praksa takva da se stari direktori samo raspoređuju na neko drugo (ili novo) radno mjesto, tako da s političkim smjenama u pravilu raste i broj zaposlenika u firmi. Naime, u osnovi se uglavnom postigne dogovor jer politička je smjena bez realnog razloga osim “instaliranja svojih”, i bez dogovora, utuživa.

Početkom 2019.imenovani su i Ivan Kotarac, direktor Stambenog poduzeća, i Ivica Nuić, direktor Vodovoda. Razlika je ta da je Kotarac prvi čovjek gradske tvrtke, a Vodovod nije u cijelosti vlasništvo Grada nego i susjednih općina, te mu je odnedavno pripojen i imotski Vodovod. Šest jedinica lokalne uprave Makarske rivijere i osam Imotske krajine delegirat će maksimalno 15 članova u nadzorni odbor, tako da će se naš kraj morati odreći nekoga i po logici brojki odlučit će Imotski.

No to je već jedna druga tema.

Trenutno najvruća tema je izbor direktora odnosno direktorice TZ-a Makarska. Kuloari bruje da je gradonačelnik jako selektivan kad se radi o ovoj fotelji koja je uvijek bila atraktivna, ali ne toliko zbog potencijalno strateške uloge prvog čovjeka makarskog turističkog ureda (iako zakonima dosta limitirane), nego više zbog lagodne pozicije, velikih mogućnosti uslijed širokih ovlasti i brojnih benefita. Za sada se ne zna hoće li se netko takav, po mjeri gradske vlasti, prijaviti na natječaj, iako o tomu formalno odlučuje Turističko vijeće.

Podsjetit ćemo da je najagilniji u smjenama bio nekadašnji gradonačelnik Tonći Bilić. Zbog odluke da se pošto-poto smijeni ravnateljica Anela Židić slučaj je čak završio na sudu.

Ivona Ćirak /foto MD