New Delhi je grad čijih se 20 milijuna stanovnika guši u smogu. Životni vijek bi im bio 2 godine dulji da ne žive u plinskoj komori zbog koje se povremeno zatvaraju škole i gradilišta. Stanovnike Bangkoka se pak savjetuje da nikamo ne idu bez maski, ali i s njima na licu liječničke ordinacije pune su ljudi koji iskašljavaju krv.

Ali danas nije najgore ni Tajlanđanima ni Indijcima, nego Sarajlijama. Još od prošlog tjedna mjerenja pokazuju da najgori zrak na svijetu ima glavni grad BIHdonosi novinarka RTL-a Kristina Ćirjak.

“Zaista se osjeti, ne želim riskirati svoje zdravlje, zato je nosim. Vidim preporuku da se nosi. Tražim najbolje maske sa zaštitom maksimalnom. Ovo dugo traje i jasno je da Vlada ne radi svoj posao, ne radi ništa”, izjavio je Adnan Arnautović iz Sarajeva.”Osjetim po zubima, osjeti se okus sumpora, čađe, cijele prljavštine. Ovo ne pomaže nešto. Moram sve obavljati, primorana sam da izađem”, kazala je Snježana Dragoje, također iz Sarajeva.

Oglas

Vlasti traže da građani ostanu u zatvorenom jer lako mogu početi kašljati, osjećati vrtoglavicu ili glavobolju. Savjetuju i reorganizaciju nastave i prema potrebi njezinu odgodu, a stara vozila koja najviše zagađuju okoliš isključuju se iz prometa. Tako Sarajevo izgleda od petka.

“Otprilike količine plutana koje se nalaze u užoj gradskoj jezgri, ako biste bili izloženi tom zraku, isto je kao da ste ispušili kutiju i pol cigareta“, izjavio je Zlatan Hamza iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.Maske se brzo rasprodaju a nalaze se na svakom koraku, na benzinskim postajama, u trgovinama i kioscima. Najgore je onima koji su stalno u prometu i na otvorenom, uličnim prodavačima i čistačima.

“Loše, loše. Imam čak neko gušenje, eto. Ima ga previše, nije malo. Smeta plućima. Osjetio sam ima par dana, gušim se  plućima i zato je nosim”, kazao je Admir Hota, radnik gradske čistoće.”Sarajevo je najkritičnije posljednjih dana, bilježili smo rekorde po pitanju iznosa tih letećih čestica, tako je na ovom uređaju izmjereno 600 mikrona, a ako uzmemo u obzir da je 50 dozvoljeno imamo 12 puta više od dozvoljenog po EU Direktivi”, kazao je Enis Krečnić iz Hidrometeorološkog zavoda.

Zrak zagađuju mala kućna ložišta

I nije uzrok samo to što je Sarajevo u kotlini. Zrak zagađuju mala kućna ložišta i grijanje na ugljen i drva. Ovdje građani mogu ložiti što žele. Nevladine organizacije upozoravaju da je svaka peta smrt u BiH izazvana zagađenim zrakom.

“Zagađeni zrak svakodnevno ubija ljude, nažalost vlasti ne čine ništa iako su dobro upoznati s tim problemom. Smatramo da su oni sudionici u ubojstvu iz nehaja jer ćemo za 20 godina sa spomenutih 5 500 imati ratni broj žrtava i nitko ništa”, izjavio je Anes Podić iz Udruge građana Eko Akcija.Problem BiH prijestolnici dodatno otežava stari vozni park. Trećina je dizelaša, a vozila koja najviše zagađuju okoliš policija nastoji upozorenjem isključiti iz prometa, ali ta je mjera nedovoljna.

“U nekih 72 sata naši policijski službenici su kontrolirali 125 takvih vozila koja su tom prilikom upozorili vozače da iste ne koriste”, rekao je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.S maskama na posao i s posla Sarajlije će ići i dalje jer se kraj ovog ludila u zraku ne nazire. Ćevapima, burecima i kavi na razglednici iz Sarajeva pridružile su se i zaštitne maske – donosi RTL.

M.D. / foto ilustracija