U Hrvatskoj je registrirano više od 50.000 udruga, od čega se socijalnom djelatnošću bavi skoro 8% udruga. Osnovati udrugu nije problem, no kako je voditi, kako urediti poslovanje, financijski, kadrovski, kako se prijavljivati na projekte nije jednostavan zadatak.

Mreža pružatelja socijalnih usluga SOS-NET koja okuplja 22 pružatelja socijalnih usluga s područja pet slavonskih županija odlučila je pokrenuti projekt kojim bi se pomoglo udrugama u osnaživanju kapaciteta. Radi se o online platformi pod nazivom “Help – desk”, prvenstveno namijenjen organizacijama civilnog društva s područja Slavonije i Dalmacije, no dobrodošli su i drugi sudionici.

Nešto više o “SOS za OCD” platformi pojasnila nam je Natalija Štepanko , iz IK Zvono:

– Projekt je pokrenut u partnerstvu s Udrugom MI, Udrugom Breza, Gongom te Inkluzivnom kućom Zvono. Radi se o online savjetodavnoj platformi u kojoj smo angažirali stručnjakinje s dugogodišnjim iskustvom u radu civilnog sektora. Sve zainteresirane udruge mogu postaviti pitanja koja ih muče, a Natalija Štepanko, Tijana Tešija, Blaženka Sečkar, Ivana Šibalić, Lana Gorinsky i Dajana Nendl će im dati savjete ili prenijeti dosadašnja iskustva drugih. Uz njih, kao stručnjaci na Help – desku zaposleni su i vanjski stručnjak pravnik, Milorad Nenadović te Mirela Glavota, vanjski stručnjak revizor.

– Plaćaju li korisnici vaše savjete?

– Ne. Informacija i pomoć su potpuno besplatne jer je ukupna vrijednost projekta 489.428,99 kn od čega 416.014,64 kn sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, a 73.414,35 kn sufinancira Ured za udruge Republike Hrvatske.

– Imate li već kakvih povratnih rezultata?

– Apsolutno. Pokazuje se da je ovakav servis doista bio potreban udrugama i imamo brojne upite koji se odnose na socijalno uključivanje, volonterski menadžment, mobilizacije zajednice, vođenje financija udruga, revizije, prevladavanje poteškoća u radu i razne druge stvari. Dobra namjera osnivača udruge nije dovoljna, sve treba uskladiti sa zakonom, a nema svatko iskustvo.

– Mogu li se u sustav uključiti i udruge van Slavonije i Dalmacije? Trebaju li se baviti isključivo socijalnim uslugama?

– Već imamo upite i izvan 5 županija koje su predviđene za područje djelovanja, i veselimo se tome. Razmjena iskustva je uvijek dobrodošla svakoj udruzi, bez obzira na kojem području djeluje, stoga pozivamo sve vrste udruga iz cijele Hrvatske da iskoriste ovaj projekt.

– Do kada projekt traje?

– Odobrena su nam sredstva za 16 mjeseci, do 27.4.2023. no vjerujemo da ćemo pronaći način kontinuiranog rada i poslije.

– Kako vam se udruge mogu javiti i zatražiti savjet?

– Nastojimo biti dostupni na sve moguće načine i svatko tko zagugla SOS MREŽA ili SOS za OCD može dobiti naše Facebook ili web stranice. Tamo su navedeni svi podaci, a i upitnik na Help-desku. Naravno, mail je uvijek najbolji način komunikacije  [email protected].

*Sadržaj članka isključiva je odgovornost Mreže pružatelja socijalnih usluga SOS-NET.