Na društvenim mrežama danas su iz HGSS-a objavili detalje velike akcije spašavanja ozlijeđenog planinara na Velebitu, koja je trajala gotovo 13 sati. Današnja objava, pak, posvećena je čovjekovom najboljem prijatelju – psu, imena North, koji je čuvao planinara dok nisu došle spasilačke ekipe.

-Prijateljstvo i ljubav između čovjeka i psa ne poznaju granice. Spletom nesretnih okolnosti jučer popodne otklizali su zajedno niz padinu. Zajedno u sretnim i teškim trenucima, takav je život. North je prošao bez ozljeda, ali njegov prijatelj, mladi planinar nije bio te sreće. Sklupčao se uz njega i grijao ga svojim tijelom. Njegova odanost nije prestala ni dolaskom spašavatelja, bio je jedan od nas čuvajući svoga čovjeka 13 sati. Iz ovoga primjera svi možemo naučiti o brizi jednih o drugima.

Podsjećamo, Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) izvijestila je u nedjelju da je uspješno završila jedinu od najtežih akcija spašavanja unesrećenog koji se nalazio na izrazito nepristupačnom terenu najvišeg vrha Velebita, Vaganskog vrha.

U akciji koja je trajala gotovo 13 sati sudjelovalo je 27 spašavatelja iz Stanica Gospić, Zadar, Split i Istra, a tehnički i fizički izuzetno zahtjevnu akciju dodatno su otežavali snijeg, led, odroni i polomljena stabla koja su prepriječila staze.

Oglas

Tri ekipe krenule su u subotu prema unesrećenom planinaru koji je otklizao niz padinu od 150 metara na Vaganskom vrhu. Krenuli su iz doma Paklenica, preko Rujna, i s ličke strane, a odroni i stabla priječili su pristup pojedinim šumskim putevima, napisali su tijekom akcije.

Nešto prije ponoći došli su prvi timovi do planinara koji je zadobio ozljede noge, a unesrećenog planinara spašavatelji su predali timu hitne medicinske pomoći jutros u 7,55 sati – piše N1.

MD/foto: HGSS/FB