Dopremanjem u konzervatorsku radionicu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru krajem listopada je okončana opsežna akcija vađenja avionskog motora Rolls Royce Merlin s morskog dna kod otoka Rivnja.

Kako ovih dana piše Večernji list, poznat je i identitet, kao i sudbina, pilota koji je upravljao zrakoplovom srušenim 1944.  Naime, za potrebe napada na njemački dužobalni promet na istočnoj obali Jadrana, krajem veljače te godine iz sjeverne Afrike u bazu Grottaglie u južnoj Italiji prebačena je 6. eskadrila Kraljevskog ratnog zrakoplovstva. Od sredine kolovoza 1944. eskadrila djeluje s uzletišta na otoku Visu.

Dana 10. rujna 1944. u 12.05 sati s uzletišta Vis poletjela su četiri lovca-bombardera Hawker Hurricane Mk IV u pratnji dvaju lovaca Supermarine Spitfire Mk. Vc. Nakon što je skupina preletjela otok Ugljan uputila se u smjeru Nina, gdje je uočen veliki jedrenjak. Lovci-bombarderi odmah su se počeli obrušavati pokušavajući raketama pogoditi brod, ali nije poznato jesu li ga pogodili. Tijekom napada pogođen je zrakoplov Hawker Hurricane Mk IV oznake H KZ. 394 kojim je upravljao narednik Mick Gelbhauer. Narednik Gelbhauer pokušao se popeti na veću visinu kako bi uspješno iskočio iz zrakoplova. Međutim, nakon što je postigao visinu od oko 300 metara, shvatio je kako mu je pilotska čizma zapela za oštećene pedale kormila pravca.

Oglas
U posljednji se trenutak narednik Gelbhauer oslobodio i iskočio padobranom iz zrakoplova te se popeo u gumeni čamac. Spašavanje je prošlo bez neprijateljske aktivnosti, dok iz jednog članka posvećenom naredniku Gelbhaueru proizlazi da je obalna bitnica na sv. Grguru djelovala topovima. S obzirom na to da nije bio ozlijeđen, narednik Gelbhauer se vrlo brzo vratio u eskadrilu te je već 17. rujna 1944. sudjelovao u napadu na jedrenjake u luci Punat na otoku Krku. Nakon rata i dalje je bio aktivan u britanskim zračnim snagama te je letio na zrakoplovima Gloster Meteor do umirovljenja kao pilot. Osim što je bio vojni pilot, bio je i pasionirani ronilac. Umro je 22. travnja 2002. u 81. godini od srčanog udara na Malti.
M.D. / screenshot: Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru