Prije tri do četiri godine četvoro liječnika s područja Splitsko-dalmatinske županije dobilo je specijalizacije za područje ginekologije, pedijatrije, radiologije te za internu medicinu, a uprava županijskog Doma zdravlja ove je kadrove namijenila Makarskoj.

Podsjetimo da se radi o specijalistima koji su žurno potrebni Makarskoj. Prije svega potreban nam je radiolog budući dr.Boris Zoltner radi na pola radnog vremena te je već određeno vrijeme umirovljen. Budući raspoloživog radno aktivnog kadrova nema, Dom zdravlja je potpisao ugovor s dr.Zoltnerom.

Nadalje, pedijatrica dr.Zlata Đedović Husović je vrlo blizu mirovini, kao što uvjete već zadovoljava i ginekolog dr.Ivo Visković. Iako Makarska ima internisticu dr.Almu Grebo, procijenjeno je da jedna specijalizacija treba i s ovog područja.

Oglas

Ključno je pitanje: kad će se specijalisti vratiti sa specijalizacija?

Budući su rečene specijalizacije dobili 2018., odnosno 2019.godine, malo je vjerojatno da će makarskoj ispostavi Doma zdravlja biti na raspolaganju prije konca 2023.godine, a vjerojatnije tek tijekom 2024.godine. I dok dvije do tri godine za ginekologiju i pedijatriju ne bi trebale predstavljati neke teškoće, gorući problem je radiologija.

No, čak i kad liječnici završe specijalizacije i dođu u Makarsku, imamo drugi nivo problema: tko će nakon isteka ugovornog razdoblja tu ostati?

Diana Luetić, pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo, kaže kako treba motivirati liječnike koji nisu iz Makarske da tu i ostanu. A kada dobiju plaću koja u Domu zdravlja dođe na dvije trećine bolničke plaće, i plate stan, nisu osobito nadahnuti za ostanak. Jer, od ovih četvoro liječnika, samo je dr.Ivana Milić, buduća ginekologinja, iz Makarske.

– To je općenito veliki problem i veliko je pitanje kako to riješiti, kako zadržati liječnike da ostanu u određenoj sredini i uopće državi. Pitanje stipendiranja je prvi korak i koliko znam za Makarsku, to se nastavlja, međutim, veći je problem kasnije motivacije liječnika u određenim sredinama poput otoka. A liječnici nam već odlaze van države, kaže Luetić.

Inače, što se tiče trenutnih specijalista, za sada je riješeno pitanje dvaju pedijatara i dvaju ginekologa. No pitanje je i ostanka dr.Nevene Čović koja je već javno iznosila svoje nezadovoljstvo upravom ustanove u kojoj radi. Također, ginekologinja dr.Katarina Dvornik, što nam je potvrdila Luetić, odlazi iz Makarske, te bi u Makarsku trebala doći drugi spec.ginekologije.

Pročelnica Diana Luetić kaže kako je nešto manji problem s obiteljskim liječnicima, koji su u Makarskoj za sada ekipirani.

– Međutim, 70-ak liječnika trebalo bi ići na specijalizaciju koja u ovom području traje četiri godine. Iznosi su astronomski i očekujemo od Ministarstva turizma da odobre financiranje ovih specijalizacija iz EU fondova. No za sada nemamo pozitivan odgovor, kaže Luetić.

Ivona Ćirak /foto M.D.