Brela od jučer krase tri velike uskrsne pisanice s uistinu spektakularnim motivima. Naime, teško je zamisliti da netko prođe pored umjetničkih djela u mjestu, a da ne napravi fotografiju i selfi, što je i bila ideja TZ-a Brela u suradnji s Općinom Brela.

Pisanice su postavljene ispred zgrade Općine Brela na Kričku, ispred crkve sv. Stjepana u Donjem Selu i u lučici u Solinama. Riječ je o majstorskim djelima lokalnih umjetnika Damjana Šošića Dame, Nedjeljka Tomaša Dominika i Joška Klarića.

Ukrašene su motivima Brela te vjerskim motivima. Tako na pisanicama možete vidjeti crkvu Sv.Stjepana, uskrslog Krista na breljanskom žalu, ribara koji diže svoju mrežu, Brela okupana uskrsnim suncem, crkvu Sv.Nikole, Kamen Brela, sredozemnu medvjedicu – šakana, te breljanske žudije. Riječ je ili o prepoznatljivim breljanskim lokacijama koja se obavezno moraju posjetiti u Brelima, ili autentičnim motivima ili pak breljanskom brendu, sve dakako prigodno prožeto uskrsnim duhom.

Načelnik Stipe Ursić kaže kako je i sam oduševljen nastalim djelima koja, nakon što prođe Uskrs, sele u dječji vrtić Anđeo čuvar.

– Šteta je da ne budu uvijek negdje izložene, a dječji vrtić, odnosno polivalentna dvorana u kojoj se odvijaju razna događanja, najprikladnije je mjesto. Mještani nisu znali da će se na ovome raditi pa je uslijedilo ugodno iznenađenje. Svi hvale pisanice i dijele naše oduševljenje, kazao nam je Ursić.

Kaže kako su se vodili idejom da pisanice ne moraju biti sastavni dio kulture u kontinentalnom dijelu nego ih se može izložiti i na obali, na način da ih se oslika prigodnim motivima.

U tome su definitivno uspjeli, pa se može reći da su breljanske artističke pisanice pravi brend!

Ivona Ćirak /foto M.D.