Jedna od tri novozaražene osobe u Splitsko-dalmatinskoj županiji je hospitalizirana, a zbog kontakta sa zaraženim u samoizolaciji je završilo i dijete osnovnoškolske dobi, no ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin poručuje kako u toj školi za sada nema virusa.”Druga djeca nisu ugrožena jer nisu bila u kontaktu s oboljelim. Dijete koje je bilo u kontaktu s oboljelim je u samoizolaciji, bit će testirano i pratit će se daljnji razvoj situacije”, istaknula je Karin u četvrtak na konferenciji za novinare poručivši kako mjesta strahu nema.

Napomenula je kako ih ovakav razvoj događaja nije iznenadio te su očekivali da će doći do ovakvih situacija.

“Ovi novooboljeli su importirani slučajno. To su osobe koje su bile izvan Hrvatske, simptome su razvili po dolasku kući. Moramo to očekivati i znamo da će nam se to vjerojatno u budućnosti događati, no upravo zato moramo voditi računa o zaštiti i o mjerama o kojima sve znamo. Osobe koje odlaze van zemlje uistinu bi trebale voditi računa kada se vrate kako se ponašati. Trebaju se pridržavati mjera da ne bi širili bolest dalje”, kazala je Karin.

Naglasila je i kako se obrađuju kontakti oboljelih osoba koji se stavljaju u izolaciju.

Oglas

Testiranja u tijeku

Epidemiologinja Diana Nonković je potvrdila kako su testiranja u tijeku, a bit će pozvano više od 30 osoba. Rekla je da su svi već dobili upute, da su u samoizolaciji, te da dosta široko obrađuju kontakte.

Rekla je i da imaju kontakte iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Nitko ne treba biti zabrinut jer epidemiolozi rade svoj posao u kontinuitetu, a ukoliko bude potrebe za bilo kakvim epidemiološkim mjerama svi koji trebaju će se o tome obavijestiti”, poručila je.

Napomenula je i kako su se svi po malo umorili od situacije ove zime i proljeća.  “Opustili smo se, a bojim se da smo se možda malo i previše počeli opuštati. Mi smo svo ovo vrijeme očekivali da će biti slučajevi koji će biti povezani sa putovanjima izvan Hrvatske. Još uvijek neko vrijeme moramo zadržati odgovornost ne prema samima sebi nego i prema svima drugima s kojima dolazimo u kontakt”, kazala je Nonković.

Naglasila je i da je epidemiološka situacija u susjednim zemljama puno lošija nego kod nas, pa je mogućnost dolaska virusa uvijek prisutna.

Hina / foto Unsplash