Na sastanku svih stožera u Splitsko-dalmatinskoj županiji, održanu u četvrtak u dvorani na Gripama razgovaralo se i osvim epidemiološkim mjerama donesenim u toj županiji i dogovoreno je da se ponovno svi sastanu po završetku mjera za 14 dana.

Predsjednik Županijskoga stožera civilne zaštite Luka Brčić rekao je da su sve stožere obavijestili o mjerama koje su na snazi i vrijede za cijelu županiju sljedećih 14 dana. Napomenuo je da se, na prijedlog lokalnih stožera, prethodno razmišljalo o uvođenju selektivnih mjera, ali su se na kraju složili da, uz te donesene mjere, svatko može tražiti i nove mjere ili da nakon dva tjedna tražiti njihovo izuzeće.

“Dogovor je da se nakon 14 dana ponovno sastanemo i zajednički donesemo odluke o prolongiranju ili ukidanju mjera. Nacionalni stožer uputio je neke nove prijedloge mjera, neke su sredine spominjale skraćivanje radnog vremena u kafićima, ali vidjet ćemo”, rekao je Brčić.

Oglas

Istaknuo je da inspekcije stalno rade, te da Stožer stalno ponavlja da su kazne zadnja mjera jer smo svi svjesni da smo pozvani da budemo odgovorni.

Medijima – Izbjegavati stigmatizaciju Splita i Županije

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara poručio je medijima kako bi volio da se izbjegava stigmatizacija Splita i Županije, ilustriravši to prilogom na televiziji o tome kako je zatvoren vrtić u Splitu, iako se radi o općini koja čak nije ni susjedna Splitu.

“Prije 15 dana upozorili smo na nepreciznost da su neki klubovi predstavljeni kao restorani i da time mogu raditi duže. Naše lokalne snage prijavljuju to sanitarnoj inspekciji koja po tome mora postupati. Veseli nas činjenica da broj zaraženih u gradu pada. Danas je 49, jučer je bilo 63. Siguran sam da je to posljedica mjera koje smo uveli proteklih dana. Nadam se da ćemo sačuvati radna mjesta kroz gospodarstvo”, poručio je gradonačelnik Krstulović Opara.

Ravnateljica Županijskoga nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekla da se smanjuje broj oboljelih iz Imotskog što epidemiologe veseli, no da će trendove pratiti i dalje.

Izvijestila je da ima nešto više novoobljelih u Sinju i Solinu gdje su u Zavodu očekivali su da će broj zaraženih biti manji, a epidemija je vezana uz igrače sportskoga kluba. Karin je dodala i da su u nekoliko teretana u županiji locirali potencijalna žarišta te su zatvorili sve teretane kako se ne bi pojavila nova žarišta.

Teretane će trpjeti materijalne štete, ali se mora balansirati

“Nažalost, ta grana trpjet će materijalne štete, ali morali smo tako. Morat ćemo parcijalno zatvarati gdje nam se otvaraju žarišta. Nije nam u interesu da pati gospodarstvo, ali moramo balansirati”, izjavila je Karin.

Kako je rekla, ne vidi razloga za hajku. Smatra da se moramo smiriti i shvatiti da će se neka područja zatvarati jer sve više od jedanoga zaraženog na jednom mjestu, ako ih povezujete kao zajednički izvor zaraze, znači da se na tom mjestu pojavila epidemija i zato je bolje zatvoriti onda da imamo troje-četvero zraženih na jednome mjestu, nego da ih bude desetak.

Predstavnik Županije Tomislav Đonlić rekao je da će nastava u novoj školskoj godini početi 7. rujna, a maske su obvezne za više razrede. Nastavni sat će umjesto 45 trajati 40 minuta jer će škole tako dobiti na vremenu za dezinfekciju, a odlučeno je i da će županija nabaviti maske za učenike.
Hina/foto Pixabay