Splitsko-dalmatinska županija izdvojit će iz proračuna oko sedam milijuna kuna nepovratnog novca za 274 mlada poduzetnika kako bi im pomogla u njihovu gospodarskom angažmanu, izvijestio je u srijedu župan Blaženko Boban.

“Za ovogodišnji program potpore osnivanju i razvoju maloga gospodarstva na području Splitsko-dalmatinske županije prijavilo se 324 zainteresiranih od kojih je 274 ispunilo uvjete, a glavni je uvjet da svaki od njih mora otvoriti jedno novo radno mjesto, što znači da ovim programom dobivamo 274 nova radna mjesta”, rekao je Boban na konferenciji za novinare.

Objasnio je kako program sadržava četiri mjere: poduzetnici početnici, žene poduzetnice, očuvanje tradicijskih djelatnosti i potpora poduzetnicima početnicima čije je poslovanje otežano pandemijom covida-19.

Oglas

“Namjenske bespovratne potpore za ta 274 mlada poduzetnika iznosit će između 20.000 i 50.000 kuna, a za 59 kandidata iz kategorije mjera za pomaganje poslovanja otežanog pandemijom covida-18 u prosjeku će se izdvojiti oko 41.000 kuna”, rekao je župan Boban.

Po njegovim riječima, za taj program iz ovogodišnjega županijskog proračuna osigurano je oko tri milijuna kuna, za koje je danas s korisnicima potpisano 106 ugovora, a preostalih oko četiri milijuna kuna namaknut će se rebalansom ovogodišnjega proračuna i iz proračuna za 2021. godinu.

“Iznenadio nas je ovako veliki broj prijavljenih za korištenje sredstava iz ovog programa, ali mi nastojimo pomoći što je više moguće mladim poduzetnicima te ćemo dodatna sredstva osigurati rebalansom ovogodišnjeg proračuna i sredstvima iz proračuna za iduću godinu”, rekao je Boban.

Istaknuo je kako se, uz pomoć takvih županijskih programa i potporu Vladinih mjera, u posljednje tri godine broj zaposlenih na području Splitsko-dalmatinski županije povećao za 12.000.

“Trenutačno je na području Splitsko-dalmatinske županije zaposlenih 159 tisuća, a krajem 2017. imali smo 147 tisuća zaposlenih”, rekao je Boban.
Hina/foto MD