Uskok je u srijedu, nakon policijske prijave, pokrenuo istragu nad petoricom hrvatskih državljana, među kojima je i bivši policajac te državljaninom Crne Gore, osumnjičenih za nabavu 229 kilograma marihuane iz Albanije i njene daljnje preprodaje u Hrvatskoj.

U zajedničkoj akciji splitske policije i Uskoka uhićeni su hrvatski državljani stari 29, 25, 24, 23 i 30 godina te 34-godišnji državljanin Crne Gore, priopćila je PU splitsko-dalmatinska.

Policija je istaknula da je prvookrivljeni 29-godišnjak u prosincu 2020. udaljen iz policijske službe jer je u dva navrata 34-godišnjem državljaninu Crne Gore, za kojeg je znao da je za njim raspisano više međunarodnih tjeralica, omogućio da radi krijumčarenja droge nesmetano prelazi državnu granicu koristeći se lažnom putovnicom. Protiv 29-godišnjaka, koji je radio kao granični policajac u Imotskom, u tijeku je disciplinski postupak, dodala je policija.

Oglas

Uskok je precizirao da su 29-godišnjak i 34-godišnjak, od 20. svibnja 2020. do 9. svibnja 2021. s nepoznatom osobom iz Crne Gore dogovarali kupnju marihuane iz Albanije i njeno preuzimanje u Bosni i Hercegovini. Njih dvojica su radi realizacije plana povezali u zločinačku organizaciju i ostalu četvoricu okrivljenika koji su po njihovim uputama odlazili u BiH gdje su preuzimali naručenu drogu i krijumčarili je iznajmljenim vozilima u Hrvatsku.

Okrivljenici su drogu skrivali, prevozili i predavali krajnjim kupcima pri čemu su se u dopremanju, preuzimanju i daljnjoj prodaji droge koristili posebno nabavljenim mobitelima i internetskim aplikacijama, dok je 30-godišnjak dio droge razdjeljivao i pakirao u manje paketiće te prodavao različitim osobama.

Nadalje se sumnja da su 25-godišnjak i 23-godišnjak, od 24. rujna 2020. do 23. siječnja 2021., od nepoznate osobe u BiH nabavljali kokain kojeg su prevozili u kuću 30-godišnjaka, a gdje su je razdjeljivali, pakirali u manje paketiće i potom prodavali krajnjim kupcima.

Bivši policajac, 34-godišnjak i 23-godišnjak sumnjiče se i da su, od 3. studenog 2020. do 15. prosinca 2020., s više nepoznatih osoba iz BiH i Slovenije dogovorili kontinuiranu nabavu većih količina marihuane i njeno krijumčarenje te daljnju prodaju u Hrvatskoj i drugim državama Europske unije.

Uskok je pojasnio da je 34-godišnjak s više nepoznatih osoba iz BiH dogovorio da će radi krijumčarenje koristiti u tu svrhu osnovane tvrtke iz BiH i izraditi potrebnu dokumentaciju za provoz robe kontejnerima u koje bi skrivali marihuanu i potom je prevozili izbjegavajući carinsku i graničnu kontrolu.

Pritom bi jedan dio droge dopremali do Zagreba, gdje bi je skladištili do prodaje kupcima, a drugi dio bi odmah isporučivali u Sloveniji naručiteljima iz država EU. Poslovnu dokumentaciju je preuzimao 23-godišnjak posredstvom svoje tvrtke te je zajedno s 29-godišnjakom angažirao vozače koji bi teretnim vozilima te tvrtke i drugim iznajmljenim vozilima u BiH preuzimali drogu skrivenu u kontejnerima ili paletama u teretnim vozilima.

Drogu bi zatim prevozili do Zagreba i Novog Mesta, a pritom bi 29-godišnjak te 23-godišnjak i sami marihuanu prevozili do Zagreba, zaključio je Uskok koji je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.

Hina / foto/ilustracija :PU SD