Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i obilježavanja desete godišnjice rada Skloništa za djecu i odrasle žrtve nasilja u Kampusu splitskog Sveučilišta danas i sutra se u organizaciji Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti i Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije održava znanstveno-stručna konferencija „Mehanizmi prepoznavanja nasilja u obitelji i društveno-pravni odgovori“.

Nasilje u obitelji predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i oblik diskriminacije. To je društveni, obiteljski i osobni problem koji ima duboke zdravstvene, socijalne i druge posljedice na pojedinca, obitelj i zajednicu, stoga zahtijeva društveno odgovornu reakciju.

Cilj konferencije je kroz interdisciplinaran pristup prepoznati rizične čimbenike za pojavnost nasilja u obitelji, dati smjernice društveno odgovornog ponašanja, kreirati preventivne mjere protiv nasilja u obitelji, osmisliti modele reintegracije žrtava obiteljskog nasilja u društvo, predložiti edukacijske modele na sveučilišnim odjelima kao adekvatne preventivne mehanizme prepoznavanja i suzbijanja nasilja u obitelji.

Organizaciju ove znanstveno-stručne konferencije sufinancira Sveučilište u Splitu, Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije, Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija.

M.D./foto M.D.