Brojke neće pokvariti sezonu, mi smo na vrhuncu trećeg vala. Poduzima se sve kako bi se pozitivne osobe i njihove kontakte izoliralo i tako spriječilo širenje zaraze koronavirusom. Očekujem kroz narednih nekoliko tjedana smirivanje, to je prirodni tijek pandemije. Cijepljenje će biti važno i veliko oružje u sprječavanju širenja zaraze, rekla je dr. Diana Nonković, epidemiologinja, javljajući se za podnevni Dnevnik HTV-a.

Uvjerena je da će nadolazeća turistička sezona biti bolja nego prošlogodišnja. A kako bi se to i ostvarilo, prije nekoliko dana počelo je cijepljenje djelatnika u turizmu. Za sve one koji idu na bilo kakvo putovanje, a nisu se još cijepili, potreban je negativan test. Kako bi olakšala svojim putnicima, Zračna luka Split uvela je testiranje na Covid i brzim i PCR testovima, ali uz naplatu.

– Reakcije putnika su poprilično dobre, zasad ih je malo. Ovaj cijeli tjedan predviđen je kao uhodavanje da se vide reakcije aviokompanija i putnika, da se vidi kako će sve teći, rekla je HRT-ova Anita Markovina Radnić.

Oglas

Ako putnik pri dolasku ili odlasku iz Hrvatske dobije pozitivan nalaz, postoji uhodani protokol koji se u tom slučaju slijedi.

– Sve je lani prolazilo kako treba. Čim se utvrdi pozitivan nalaz, javlja se dežurnom epidemiologu, on kontaktira pozitivnu osobu, ta osoba se upućuje – sve smjernice za izolaciju, a isto tako na mogućnost smještaja, da li u smještaju gdje je bio, postoji li mogućnost repatrijacije ili postoji uvijek mogućnost karantene koju svaka županija treba imati, rekla je dr. Diana Nonković.

– Imamo karantenu, sada u manjem kapacitetu, ali kroz tjedna do dva ćemo povećati kapacitete kako bi bili spremni za prihvat većeg broja putnika. U dogovoru s Crvenim križem imamo kapacitete, a isto tako ćemo imati i karantenu koju smo prošle godine imali, dodala je Nonković.
M. D. /foto DD/Igor Jakšić