Splitska arhitektica Lidija Lijić višestruka je rekorderka, svjetska i europska prvakinja u ronjenju na dah, voditeljica je hrvatskog ogranka i jedno od zaštitnih lica jedne od najpoznatijih ekoloških organizacija na svijetu

Jadran je opustošen: život u njemu nestaje pred našim očima, izjavila je za Novi list splitska arhitektica Lidija Lijić. Zna što govori, jer svjedoči vlastitim očima: višestruka je rekorderka, svjetska i europska prvakinja u ronjenju na dah, a unatrag nekog vremena i voditeljica hrvatskog ogranka Sea Shepherd Conservation Society (SSCS), jedne od najpoznatijih svjetskih organizacija za zaštitu mora i oceana.

– Ljubav prema moru povezala me sa Sea Shepherdom, kaže Lijić za naš list. »Dugi niz godina pratim njihov rad, putevi su nam se sreli i izabrali su me za svog ambasadora«. Tako se Lijić, kao ambasadorica i jedno od zaštitnih lica Sea Shepherda, našla u društvu sa Seanom Conneryjem, Pierceom Brosnanom, Lindom Blair i sličnim zvučnim imenima koja podržavaju Sea Shepherd.

Oglas

Sea Shepherd je 1977. osnovao jedan od utemeljitelja suvremenog ekološkog pokreta, kanadsko-američki kapetan Paul Watson. Zajedno s kanadskim novinarom Robertom Hunterom i još nekoliko aktivista, Watson je jedan od prvih članova Greenpeacea, osnovanog na prelasku iz šezdesetih u sedamdesete u Vancouveru, u Kanadi.

– Veliki su problem ‘ghost nets’, mreže koje ostaju u moru i godinama ubijaju ribu, te smeće nakon turističke sezone. Hrvatska je zemlja s najjačim charter turizmom na svijetu: kada zamislite sve te brodove, ne možete se ne zapitati koliko smeća toliki ljudi ostave za sobom.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

D.A. / Foto: Facebook