Turistička zajednica grada Splita donirala je Klinici za infektologiju splitskog Kliničkog bolničkog centra (KBC) pet uređaja za liječenje teških oblika covid-19, odnosno za terapiju visokim protokom kisika AIRVO 2, koji su u petak i stigli u taj KBC, izvijestili su iz te Turističke zajednice.

“Na početku adventskog razdoblja Turističko vijeće Turističke zajednice grada (TZ) Splita prenamijenilo je novac predviđen za adventsko klizalište u Đardinu (splitskom Parku Josipa Jurja Strossmayera) za kupnju pet novih uređaja za terapiju visokim protokom kisika za KBC Split. U tome smo se dogovarali i s ravnateljem KBC-a Split Julijem Meštrovićem, a ta donacija pokazuje i pravi značaj blagdana – brigu o bližnjima”, istaknuo je splitski gradonačelnik i predsjednik Turističkog vijeća splitske TZ Andro Krstulović Opara.

Iz splitske TZ ističu da je naziv odnosno moto ovogodišnjeg Adventa u Splitu “Ljubav nas spaja”, što znači vraćanje temeljnim vrijednostima Božića, od kojih je jedna od najvažnijih ljubav.

Oglas

“Osim prenamjene novca predviđenog za klizalište, zbog epidemiološke situacije i mnoge druge aktivnosti Adventa u Splitu su odgođene, neke su prebačene online kako bi duh blagdana i darivanja ostao prisutan, a i odluka o kupnji pet novih uređaja za KBC Split potaknuta upravo razmišljanjem o našim sugrađanima koji se nalaze u bolnici tijekom blagdana i svaki im dodatni oblik pomoći može značiti život”, rekla je direktorica splitske TZ Alijana Vukšić.

Uređajem za terapiju visokim protokom kisika AIRVO 2 liječe se neki od najtežih oblika zaraze virusom SARS-CoV-19, a u praksi su mnogi pacijenti upravo zahvaljujući toj proceduri izbjegli respirator. Primjenom uređaja AIRVO 2 izbjegava se invazivna strojna ventilacija i omogućuje uspješnije liječenje zatajenja disanja uslijed zaraze, uz jednostavniji angažman zdravstvenog osoblja.

“Svugdje u svijetu, pa tako i kod nas u KBC-u Split, donacije svih uređaja poput AIRVO 2 više su nego dobrodošle. Pacijenata je puno, mnogi imaju izrazito teške simptome, a respiratora jednostavno nema dovoljno. Ovom donacijom spasit će se mnogi životi, ne samo sada, već i nakon pandemije. U ime cijelog našeg kolektiva od srca zahvaljujem Turističkoj zajednici, Turističkom vijeću i Gradu Splitu”, poručio je ravnatelj KBC-a Split Meštrović.

Iz TZ-a Split dodaju još i da su u sklopu većinom online izdanje Adventa u Splitu ove godine darovali i djecu za Sv. Nikolu, a imaju i dosta nagradnih igara s nagradama za sugrađane na društvenim mrežama.

Hina