Splitsko- makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša istaknuo je predvodeći euharistijsko slavlje na svetkovinu nebeskog zaštitnika Splita i te nadbiskupije Sv. Dujma kako vjernik ne smije tražiti isključivo svoj profit, te je pozvao vjernike da poput tog sveca žive za Krista.

“Vjerniku je na raspolaganju mnoštvo službi, ali on ne smije u njima tražiti isključivo svoj profit ili prestiž, nego služiti Bogu kroz služenje svojemu bližnjemu”, rekao je mons. Kutleša u propovijedi u katedrali sv. Dujma.

Istaknuo je kako je sv. Dujam dao život kao svjedok vjere “usred progona jednog cara” (Dioklecijan).

Oglas

“Mučenici ostaju putokaz koji nam govori kamo ići i što činiti u teškim životnim i društvenim iskušenjima i olujama. Taj putokaz bi trebao usmjeravati naše živote i naše društvo prema istinskim i vječnim vrednotama”, rekao je mons. Kutleša i dodao kako okolnosti današnjeg društva i vrijednosti koje ono promiče često idu “u potpuno drugom smjeru” te da mnogi pokušavaju ušutkati glas savjesti.

“Prijezir očekuje one koji prakticiraju kršćansku ljubav i praštanje. Stvarno progonstvo može očekivati i onaj vjernik koji pošteno radi na svom radnom mjestu, koji ne želi sudjelovati u različitim nečasnim i kriminalnim radnjama koje se od njega na sofisticiran način traže”, rekao je.

Progon i mučeništvo vjernika, dodao je mons. Kutleša, “pokazuju da ga progonitelj uzima toliko ozbiljno te smatra kako mora biti eliminiran jer ne želi odstupiti od svojih kršćanskih ideala”.

“Nitko neće progoniti osobu koja je nevidljiva, nedjelotvorna, neodlučna i koja se prilagođava standardima svijeta”, istaknuo je.

Po njegovim riječima, vjernik koji čini nečasne usluge nepoštenim nalogodavcima, koji čini kompromise na štetu drugih koji su mu povjereni, koji se koristi licemjernim spletkama predstavljajući ih vrhuncem diplomacije, neće nikada biti progonjen jer se prilagodio standardima ovoga svijeta.

“Biti progonjen kršćanin znači primiti pohvalu za istinsko svjedočenje svoga kršćanstva”, poručio je mons. Kutleša i upitao prilagođavamo li se svojim životom bezuvjetno trendovima vremena.

“Kome dopuštamo da nam nameće te trendove, jesu li to mediji, lažni proroci – propovjednici koji propovijedaju sami sebe?” upitao je.

Istaknuo je kako vjernik, ako se susretne s napadom na svoju vjeru, mora znati inteligentno i jasno obrazložiti, najprije sebi, a zatim i drugima, u koga, u što i zašto vjeruje. “Njegovo svjedočanstvo vjere treba biti otkriće iz prve ruke, a ne drugorazredna priča”, dodao je.

Na kraju je propovijedi mons. Kutleša je podsjetio da u naše doba i na našim prostorima nisu na djelu izravni progoni ni mučeništva, ali su protivljenja vjeri perfidnija i sofisticiranija, a „mučeništvo je poprimilo različite oblike osobnih napora u budnosti i odlučnoj vjernosti kršćanskim idealima kao otporu kulturi smrti, obezvrjeđivanju, uništavanju i iskorištavanju”.

“Ako stalno tražimo sigurnost, zaštitu, lakoću i udobnost, ako se svaka naša odluka temelji na mudrosti svijeta, gubimo sve što čini život vrijednim“, istaknuo je mons. Kutleša i pozvao vjernike da poput sv. Dujma budu ljudi koji će živjeti za Krista.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić istaknuo je u pozdravnom govoru na euharistijskom slavlju kako proslava Sv. Dujma zahvaća i povezuje šire prostore, a okolnosti i mjere zbog pandemije koronavirusa i ove nas godine udaljavaju i drže na distanci.

Rekao je da te okolnosti priječe izvanjske manifestacije i tradicionalnu procesiju, za koju se neće praviti i uvoditi red na putu njezina održavanja.

“Međutim, ovogodišnja proslava Sv. Dujma, lišena pozornica, stvari, cijena, igračaka, poziva nas na još važniji red, ne izvanjski, nego duhovni, red srca i duše”, poručio je mons. Barišić.

Hina /foto Pixabay