Prije dva dana i sami smo prenijeli vijest o turniru mladih nogometaša u Splitu, na kojem je ekipa Uranie (2012.godište) došla do samog kraja i osvojila natjecanje pobijedivši sve svoje suparnike. Ono čemu se nismo nadali je da će sama vijest o osvajanju turnira povući za sobom jedan poveći sportski skandal, ali izgleda da se upravo to dogodilo. Naime, iz makarskog HRNK Zmaj tvrde da su gotovo pola spomenute ekipe zapravo činili Zmajevi igrači, koje su na turnir odveli njihovi roditelji, ali bez dopuštenja matičnog kluba.

Da u Zmaju takav rasplet situacije nisu dobro prihvatili, govori i sinoćnje priopćenje koje je klub okačio na svojim službenim web stranicama:

– Obzirom na mnogobrojne upite roditelja polaznika Škole nogometa HRNK Zmaj o sudjelovanju djece kluba na Uskrsnom turniru u Splitu koji se održao od 06. do 10.04.2021. god. u organizaciji NK Galaxy Split, HRNK Zmaj donosi sljedeće priopćenje:

Oglas

Odlukom IO HRNK Zmaj polaznici Škole nogometa našeg kluba neće sudjelovati na domaćim niti na međunarodnim nogometnim turnirima dok god postoji bilo kakva ograničavajuća epidemiološka mjera.

Ova odluka donesena je u cilju zaštite polaznika Škole nogometa i njihovih Obitelji. Kao što Vam je poznato razne starosne kategorije našeg kluba su prije ove epidemije svake godine sudjelovale na desecima domaćih i međunarodnih turnira, a i sami smo već više od 10 godina organizirali i naša dva koja su postala na daleko poznata i priznata.

Također isto tako smo saznali da su pojedini naši članovi mlađih dobnih kategorija sudjelovali na turniru koji je organizirao NK Galaxy u bojama drugog kluba, a i sam taj klub je objavio fotografiju gdje su od 9 igrača čak četvorica registrirani igrači našeg kluba.

Pravilnikom o nogometnim natjecanjima regulirano je na koji način i kakva dopuštenja svaki registrirani igrač jednog kluba mora imati da bi mogao nastupati na turnirima i prijateljskim utakmicama za drugi klub. Također svaki naš član koji je upisan u registar članstva ima i određena prava i obveze prema svom klubu.

Do sada smo bezbroj puta dali suglasnost klubovima koji su tražili naše igrače bilo za sudjelovanje na treninzima ili turnirima za drugi klub. Trenutno više naših igrača jednom ili dva puta tjedno sudjeluju na treninzima i idu na turnire u dresu HNK Hajduk. Svi mi u klubu smo ponosni kada naši mladići dobiju takav poziv.

Svima nama je jasno da djeca starosne dobi od 8-9 godina nisu u ničemu pogriješili jer je njihov jedini motiv veseliti se i uživati u igri. Odgovornost je svakako na nama starijima koji bi trebali našu djecu oblikovati da postanu pošteni sportaši i ljudi.

Treneru pa mi smo izgubili od Zmaja u plaču su napuštali teren djeca jer su izgubili utakmicu u susretu s klubom za koji su prevarom nastupili igrači koji nemaju nikakve veze s tim klubom. Da li je rezultat važniji od bilo kakvih načela i još se putem društvenih mreža hvaliti o tom velikom podvigu.

Glede činjenice da je ovo već drugi put da isti roditelji odvode svoju djecu u druge klubove bez našeg dopuštenja, a kao prošli tako i ovaj put daju da im djecu odvodi i osoba koja je očigledno njihov nogometni zastupnik koji je od strane HNS Središta Split suspendiran zbog međusobnog udaranja na nogometnoj utakmici, HRNK Zmaj će poduzeti sve potrebne mjere utemeljene na svim pozitivnim propisima u cilju zaštite Kluba, a naročito ostalih svojih 270 članova.

Članstvo u našem klubu je dobrovoljno. HRNK Zmaj ne može niti hoće zadržavati bilo kojeg svojeg člana da napusti naš Klub ukoliko smatra da će njihova djeca više napredovati u nekim drugim sredinama – priopćili su iz Zmaja.
O.F. /ilustracija:Pixabay