Bizarne stvari katkad najbolje ukažu na apsurd i sramotnost sustava koji je, političkim zatvaračem hermetički zaštićen, obično dovoljan sam sebi. O kojem god se sektoru radilo, turizmu, školstvu ili pak zdravstvu. U turizmu imamo urede koji, vidimo to najbolje na makarskom primjeru, trenutno služe isključivo tome da isplate plaće i da nahrani sam sebe. U školstvu imamo Županiju koja formalno brine o srednjim školama, no u suštini ne čine ništa nego održavaju sami sebe. Slično je i sa zdravstvom, čija je administracija “pojela” srž. A srž je liječenje pacijenata i osiguranje uvjeta za to.

Mislite da pretjerujemo? Mislite da je problem makarskog i hrvatskog zdravstva samo egzodus liječnika?

Pogledajte dobro sjedalicu koju je dobila makarska pedijatrica dr.Nevena Čović. Nakon što je pukao kotačić na postojećoj stolici, upozorila je upravu da nema na čemu sjediti. I dobila je novu “fotelju”. Koja doduše izgleda kao da ju je netko netom odbacio, nakon što se već par godina premišljao hoće li kupiti novu ili će ipak još neko vrijeme trpjeti pohabanu, zahrđalu, i rasklimanu stolicu.

Oglas

– I onda priča da nema pedijatra, nema kadra, nema laboratorija, nema rendgena, pa obična stolica se nije mogla dostaviti u Makarsku, ogorčena je liječnica.

Koja trenutno radi sama kao pedijatrica, budući uprava županijskog Doma zdravlja nije našla zamjenu. Niti kolegici dr.Zlati Husović Đedović, koja je sad na godišnjem, niti dr.Čović koja je četiri tjedna bila na bolovanju. Cijelo ljeto, naime, uz pojačan pritisak zbog turista, radi samo jedna pedijatrica, pokrivajući par tisuća djece.

No vratimo se na stolicu, simbol odnosa prema makarskom Domu zdravlja.

Nakon objave dr.Nevene Čović na društvenim mrežama, javila se makarska arhitektica dr.Sanda Lončar Lukić s namjerom da donira dvije fotelje.

To je još jedan lijepi, dramaturški dodatak ovoj već dovoljno apsurdnoj i tragikomičnoj priči.

Makarska pedijatrica bi, dakle, pored uprave u Splitu čija je briga osiguranje uvjeta za rad, trebala dakle primati donacije.

No znamo kako to ide. Sjetimo se da se i srednja škola opremala od donacija. Klimatizacijski uređaji i zavjese kod nas su nadstandard koji, molim lijepo, ide u sferu humanitarnih akcija.

A ima još nešto simbolično glede fotelja. Koliko god se ljuljala, političke  i politički podobne funkcije nikad nisu toliko nestabilne kao fotelje namijenjene osoblju koje je tu isključivo i samo zbog svoje struke. Vidite, uostalom, kako se rasklimala fotelja makarske pedijatrice. Ne vjerujemo da će ijedan direktor gradskih firmi ili ustanova doživjeti u ovolikoj mjeri poljuljanu stolicu. Obično se, naime, prilično brzo pronađe neka zamjenska, adekvatna i funkcionalna.

Ivona Ćirak /foto Fb