Inicijativa “Srcem za Petrinju”, u kojoj su se ujedinili građani i poduzetnici Makarske kako bi šesteročlanoj obitelji Boltužić u Jabukovcu i izgradili kuću, punom parom ide naprijed.

Riječ je o hvalevrijednoj inicijativi uz pomoć koje Makarani šesteročlanoj obitelji, na mjestu njihovog starog i potresom razrušenog doma, grade novu dvoetažnu kuću vrijednu 750 tisuća kuna.Inicijativi “Srcem za Petrinju” odazvali su se brojni građani i poduzetnici, a od početka prikupljanja novčanih donacija pa sve do 19.05.2021., prikupljeno je 271.680,94 kune.

Pregledom nadležnih službi, kuća obitelji Boltužić je nakon razornog potresa dobila crvenu naljepnicu te je kao takva bila opasna za život. Makarski su poduzetnici, uz veliku pomoć arhitektice Monike Galović Rolich, sudjelovali u prijavi štete na nastaloj kući, prikupljanju dokumentacije, izradi projekta rušenja, kao i glavnih projekata potrebnih za izgradnju.

Oglas

Kompletna projektna dokumentacija je izrađena kao donacija projektanata različitih struka uključenih u cjeloviti projekt. Proces izrade projektne dokumentacije je trajao duže nego što će trajati sama izgradnja, obzirom da je nakon potresa mijenjana zakonska regulativa kojom bi se omogućila brža obnova.Poštivanjem svih zakonskih normi, u prvim danima travnja su započeti radovi, prvo na uklanjanju starog objekta i čišćenju same parcele, a potom i početak izgradnje nove kuće.

Izniman je osjećaj vidjeti novu kuću u nastajanju; trenutno je napravljena prva međukatna ploča, što znači da su gabariti prizemlja dovršeni. Ovaj tjedan je grupa donatora skupa s projektantima posjetila gradilište, te ih je uz obitelj Boltužić dočekao i gradonačelnik Petrinje g. Dumbović, koji se javno zahvalio na inicijativi i jednoj od prvih započetih obnova, te obećao da će se i grad Petrinja uključiti u obnovu ove kuće.

Da podsjetimo, inicijativom je predviđena izgradnja dvoetažne kuće (površina etaže 90 m2) pod dvostrešnim kosim krovom, kakva je bila i prije potresa. Kuća koja na funkcionalan način zadovoljava potrebe obitelji, uz zadržavanje komfora koji su imali i prije potresa. Najveća razlika je u primjeni najnovijih standarda energetske učinkovitosti i statičke stabilnosti, koji su dio projektne dokumentacije nove građevine.

Tijek izvedbe projekta, imena donatora i prikupljena novčana svota objavljeni su na Instagram profilu @makarska_rivijera_za_petrinju.

Izgradnja nove kuće obitelji Boltužić stajat će, kako je procijenjeno, oko 750 tisuća kuna pa inicijatori pozivaju sve koji mogu da se pridruže donacijom na žiroračun otvoren isključivo za tu plemenitu akciju u Zagrebačkoj banci IBAN: HR9423600001502859351, donacijom građevinskih i obrtničkih materijala i usluga te donacijom stvari za opremanje kuće.

Bitno je naglasiti da u ovom projektu nema prvih, nema velikih i malih, postoji samo obitelj kojoj je potreban dom – priopćili su organizatori.

M. D. /foto Portal 53