Razdoblje privremene obustave ribolova za plovila koja obavljaju ribolov okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom – završilo je 15. veljače i na naše stolove ponovo se vratila srdela. No, moramo primjetiti kako je ova popularna riba manja nego prije lovostaja koji je trajao dva mjeseca.

Srdela je naime toliko mala da ćete je na prvi pogled lako zamijeniti za giru kojoj je sada stađun. U kilogramu se može izbrojati između 60 i 70 komada! Za usporedbu, stariji kažu da je uobičajno bilo imato 30-35 komada u kilu – iznimno 40. Postoje zapisi o tome kako je u prvoj polovici 19.st srdela bez glave mjerila 9cm – što je postavilo mjeru za prve kutije sardina koje su se proizvodile u Trstu.

Foto: Duje Antonini

Izlov srdele povećava se iz godine u godinu, a osim za prehrambenu industriju koristi se još i kao hrana tunama na kojima se jako dobro zarađuje i koja se uglavnom izvozi, pretežno u Japan.

Oglas

Nešto se definitivno događa proteklih godina s najpopularnijom ribom u našim krajevima. Nadamo se da hraniteljica generacija i generacija u Dalmaciji neće s vremenom biti ubrojena među ugrožene vrste.

D. Antonini