U Domu za starije i nemoćne u Gospiću ni četiri njegovateljice ni 20 korisnika pozitivnih na covid-19 nisu razvili simptome bolesti, a bez njih je i korisnica kojoj je tijekom rutinske provjere pri dolasku u gospićku bolnicu dijagnosticirana infekcija, doznaje se u upravi tog doma.

Sreća je u nesreći bila da je zaraza otkrivena prije nego što se bolest proširila u Domu i izvan njega, rekao je župan Darko Milinović i dodao da je tu mnogo ljudi, a zna se da su oni u trećoj životnoj dobi najosjetljivija populacija.

S obzirom na to da su svi bez simptoma te da su odvojeni na zasebni odjel, Milinović je rekao da je “oprezno optimističan” jer bi se simptomi, nažalost, mogli pojaviti za dva-tri dana.

Oglas

“Poduzeli smo zato sve epidemiološke mjere, Dom je zatvoren, razdvojeni su štićenici pozitivni na zarazu od negativnih, te se ništa neće prepustiti slučaju”, zaključio je Milinović i dodao da u podružnicama tog doma u Otočcu i Udbini nema zaraženih.

Ravnatelj Doma Ivan Bronzović je rekao da je broj pozitivnih i danas 25, ali još se čekaju nalazi za 23 naknadno testirana djelatnika iz uprave i kuhinje te za dvojicu domara.

“Oslobodili smo jedno krilo doma čim smo saznali da je u bolnici otkrivena zaraza naše korisnice, dakle i prije nego što smo dobili rezultate za još 20-ero zaraženih korisnika. Na tako formirani ‘covid odjel’ smješteni su svi zaraženi pacijenti i oni su pod pojačanim zdravstvenim nadzorom”, rekao je Bronzović.

Zbog samoizolacije zaraženih njegovateljica i njihovih kontakata, na rad u Gospić danas dolaze jedna medicinska sestra i četiri njegovateljice iz Otočca, te još dvije njegovateljice iz Udbine. Ondje su, naime, podružnice tog doma.

“Danas bi trebali biti gotovi i rezultati testiranja za tri nezaposlene njegovateljice, od kojih su dvije iz Gračaca u našem domu nedavno završile tečaj”, rekao je Bronzović.

Ako ovakvo stanje ostane, bit će to dovoljno da se zadovolji propisani minimum skrbi o korisnicima, smatra ravnatelj Bronzović i nada se da se stanje neće pogoršati.
Hina/foto ilustracija Pixabay