Danas je Međunarodni dan vina, jednog od najpoznatijih alkoholnih piča koje odgovara uz svaku progodu. Tom prigodom Večernji list donosi nekoliko zanimljivih činjenica o vinu.

Iako je vino jedno od najpoznatijih alkoholnih pića koje odgovara uz svaku prigodu, postoje ljudi koje se boje vina, a njihov strah zove se oenofobija.

Postoji ispravan i pogrešan način držanja čaše za vino. Čaša bi se trebala držati za stalak kako vaša ruka ne bi povećala temperaturu vina u čaši te kako bi ono ostalo savršene temperature, ovisno o vrsti vina. Budući da se degustacija vina svodi na miris, žene su bolji degustatori jer imaju jače osjetilo mirisa nego muškarci.

Oglas

Boce vina trebale bi se pohranjivati ležeći. Tijekom vremena, čepovi na bocama mogu se osušiti i komadići plutenog čepa mogli bi padati u vino. Žene više ‘udari’ vino, nego muškarce jer u želucu imaju manje enzima koji su potrebni za razgradnju alkohola. Crveno vino dobro je za zdravlje jer smanjuje šanse za dijabetes 30%, ali sva vina su dobra jer su bez masnoća i kolesterola.

Najstariji vinski podrum je na Titaniku. Kada su ronioci promatrali njegove olupine, shvatili su da je većina boca čitavo i preživjelo potonuće, prenosi Večernji. Čin nazdravljanja počeo je u Rimu kada su stari Rimljani prihvatili grčku tradiciju. Ubacivali su komadić kruha u vino kako bi ublažili jake i kisele okuse.

Ženama je u ranim rimskim razdobljima bila zabranjena konzumacija vina, a ako bi ih muž uhvatio u tom činu, imao bi ovlasti ubiti ih. Četiri zemlje koje proizvode najviše vina su Francuska, Španjolska, Italija te Kalifornija.

M.D. / Foto: iKlicK – Pixabay