Makarska Turistička zajednica dostavila nam je podatke za mjesec srpanj iz kojih je vidljivo da je sedmi mjesec na razini prošlogodišnjih rezultata. Naime, ostvareno je 1,2 posto manje noćenja i 3,2 posto više dolazaka, a boravio je otprilike jednak broj turista.

Iz strukture je vidljivo da su Poljaci i dalje najbrojniji, no da ih je ipak 13 posto manje nego lani. Na drugom je mjestu BiH tržište s ostvarenih 10,3 posto više noćenja, a potom njemačko s 13,4 posto manjim brojem noćenja. U istoj kategoriji noćenja Šveđani su ostvarili 3,5 posto više, a Ukrajinci koji su na petom mjestu 112,2 posto više ili preko dvostruko bolje turističke brojke. Slijede Mađari koji su u porastu te Česi koji su u značajnom padu u usporedbi s 2022. godinom, te ih je sada 25 posto manje.

U hotelima je zabilježen porast od blagih 1,1 posto, u kampovima također lagani rast od 3 posto, dok objekti u domaćinstvu ipak imaju minus od 4,2 posto.

Oglas

Porast je u ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj za 14 posto te nekomercijalnom smještaju za čak 25 posto.

U odnosu na 2019. godinu ostvareni su skoro jednaki rezultati, s razlikom u noćenjima od cca 2700 noćenja, a najveći porast vidi se u hotelskom smještaju gdje je ostvareno 18,7 posto više noćenja nego 2019. godine. Privatni smještaj ima minus od 5,4 posto u odnosu na 2019. godinu.

Ivona Ćirak /foto M.D.